NIKAD SPREMNIJI ZA ZAMJENU VALUTE

Plenkovićev posebni savjetnik za euro: Ako je kava 11 kuna, ona mora koštati 1,46 eura. Ako to nije tako, moći ćete prijaviti kafić

19.09.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Zvonimir Savić, glavni koordinator provedbe Nacionalnog plana zamjene kune eurom, istaknuo je u emisiji Točka na tjedan televizije N1 kako Hrvatska nikad nije bila spremnija za ulazak u eurozonu. Istaknuo je i nekoliko praktičnih primjera koji dotiču građane, poput toga kako će se državne institucije postaviti u slučaju manipulacija cijenama hrane i ostalih životnih namirnica

'Nema neke jurnjave i žurbe. Već nekoliko godina traje proces pripreme. Bitno je napomenuti da je Hrvatska izuzetno erozirana, najeroziranije od svih koje još nisu članice europodručja. Još 2017. je prezentirana strategija, 2018. je usvojena. Prije korone smo počeli formalne pripreme. Sad smo najspremniji ikad za ulazak u područje eura', kaže Savić za televiziju N1.

Istaknuo je kako je stopa inflacije od 3,1 na razini stope inflacije eurozone, a očekuje se da ona bude još manja. 'Ove godine očekujemo 1,7, sljedeće godine 1,6 stopu inflacije', uvjerava Savić.

Govoreći o tome kako će se banke i trgovci prilagoditi promjeni valute, Savić uvjerava kako će se paziti da konverzije depozita ili štednje ne idu na štetu građana. 'Napravit će se zakon o euru, bit će obligatorno napravljen da ne dovede u nepovoljniji položaj građane zbog konverzije. Čak i kad govorimo o fizičkoj konverziji, ona će se jedno vrijeme odvijati tako da mjenjački tečaj bude fiksan. Na to će se paziti i zakonom', rekao je.

  • +7
Sjednica vijeća za euro Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Od 1.6.2022., trebalo bi krenuti dvojno iskazivanje cijena, što znači da će na računima biti iskazana vrijednost u kunama, tečaj konverzije i iznos u eurima.

Kad je riječ o poskupljenju robe, Savić kaže da je najveća mogućnost dizanja cijena kod onih usluga i dobara koja se češće kupuju. 'Procjena za Hrvatsku je do 0,5', kaže objašnjavajući da kava koja sada košta 11 kuna u eurima bi bilo približno 1,46 eura te da bi zbog 'zaokruživanja' na dvije decimale pri konverziji stvari mogu biti tek malo skuplje.

Ipak, dodaje: 'Ako znate da je danas negdje kava 11 kuna, ona mora biti 1,46 eura. Zakonodavno pratimo šest mjeseci dvojno iskazivanje cijena. Ako to netko zlorabi postojat će mogućnost prijave. Uključit ćemo sve relevantne udruge, HGK… Bojazan postoji, ali učinit ćemo sve da do toga ne dođe', zaključuje Savić.

sve osim nogometa

Učitavanje...