mišljenje stručnjakinje

Maruška Vizek: Hrvatska nije spremna za euro

14.09.2021 u 19:17

Bionic
Reading

Gošća Newrooma na televiziji N1 bila je Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta. Govorila je o uvođenju eura

'Definitivno mislim da 2023. godina nije dobra godina za uvođenje eura jer hrvatsko gospodarstvo strukturalno nije spremno za takav potez. Mi možda ispunjavamo uvjete, zapravo, tek moramo vidjeti ispunjavamo li kriterije konvergencije da bi se euro uopće mogao uvesti. Međutim, stanje našeg gospodarstva, neprovođenje strukturnih reformi, vrlo nizak rast proizvodnosti rada, izostanak vidljive konvergencije dohodaka, izostanak strukturne konvergencije da bi gospodarstvo bili što sličnije onima u eurozoni i vrlo upitna kvaliteta institucija… U ovom trenutku Hrvatska nažalost nije spremna', poručila je Vizek na N1.

Ističe i kako ljudi sve više kredite dižu u kunama.

“U ovom trenutku je udio kunskih kredita preko pola. Udio europskih kredita se smanjio ispod polovice ukupnih kredita i ima tendenciju daljnjeg pada', poručila je Vizek. Navela je i daljnje razloge, koji su više vezani za političku ekonomiju Europske monetarne unije koja je duboko nestabilna.

Rekla je i kako neuvođenje eura ima i drugu stranu medalje koja se odnosi na tečajni rizik. 'Naša središnja banka nije apsolutno ništa radila da se ta eurizacija smanji, a to se moglo raditi', smatra Vizek.

U Sloveniji su nakon uvođenja eura rasle plaće, neki tvrde da će se to dogoditi i u Hrvatskoj.

'Ja se ne bih baš usudila biti tako hrabra i reći da će rasti plaće, jer rast plaća može biti vezan samo za rast proizvodnosti rada, a da bi rasla proizvodnost rada, trebaju nam strukturne reforme. Nije Europska monetarna unija čarobni štapić koji će nam riješiti probleme. Naši realni strukturni problemi, koji su temeljni razlog zbog čega se nalazimo tu gdje se nalazimo, Europska monetarna unija neće riješiti”, zaključila je.