kuna ili euro

[ANKETA] Treba li u Hrvatskoj održati referendum za uvođenje eura?

14.09.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Hrvatski suverenisti za listopad najavljuju skupljanje potpisa za referendum na kojem bi građani trebali donijeti konačnu odluku o tome hoće li se u našu zemlju uvesti euro ili ćemo ostati na hrvatskoj kuni

Inicijativa pod nazivom Zaštitimo hrvatsku kunu tvrdi da će uspjeti skupiti potrebnih 380.000 potpisa za održavanje referenduma, za koji je još uvijek prilično nejasno može li pobiti referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, čime se podrazumijeva i uvođenje eura.

Pitamo stoga i vas kakvo je vaše mišljenje - jeste li za uvođenje eura u Hrvatskoj ili mislite da je bolje da ostanemo na hrvatskoj kuni i zadržimo monetarnu neovisnost.

Premijer Andrej Plenković kaže da iza referenduma stoje ljudi 'koji hrvatskoj samostalnosti nisu doprinijeli koliko je crno ispod nokta' te ponavlja koje su prednosti od uvođenja zajedničke europske valute:

'Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting.'

Izjave za medije izvršnog potpredsjednika EK Valdisa Dombrovskisa i guvernera HNB-a Borisa Vujčića Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Skeptici govore da pandemija i kriza uzorkovana koronavirusom nije vrijeme za uvođenje eura, a na tom je tragu i ugledni ekonomist Ljubo Jurčić:

'Euro je dobra valuta, ali za razvijene države EU-a i države čije gospodarstvo može pratiti razvoj, poput Njemačke, Austrije, Francuske… Međutim Hrvatska trenutno nije u toj situaciji i mislim da bismo trebali sačekati barem 10 godina da hrvatska kuna preuzme funkciju nacionalnog novca, kao i da se promijeni slika hrvatskog gospodarstva, koje bi trebalo pratiti razvoj gospodarstava razvijenih država EU-a. U Hrvatskoj imamo paradoks da je kuna čvrsta i stabilna, a da naše gospodarstvo propada već 25 godina', izjavio je ovih dana Jurčić.

Euro bi prema detaljima koji su poznati javnosti trebao postati službena valuta vrlo brzo, već 1. siječnja 2023. godine.

  • +4
Kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL