PRILIKA ZA INVESTIRANJE

Plenković: Prinos na trezorce znatno veći nego na štednju u bankama

13.11.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Prinos na trezorske zapise koje građani od danas mogu upisivati znatno je veći od kamata na štednju u poslovnim bankama, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.

"Građani će za kupnju trezorskih zapisa moći ostvariti prinos znatno veći od kamata na bilo koju vrstu štednje u bilo kojoj od komercijalnih banaka u Hrvatskoj", rekao je Plenković na završetku konferencije za novinare na kojoj je izvijestio da će za novog ministra obrane predložiti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Podsjetio je da se "narodni trezorci" izdaju u istoj godini u kojoj je vlada emitirala "narodnu obveznicu", te istaknuo da je za razliku od obveznice rok dospijeća godinu dana, a ne dvije godine.

Sada će građani moći osigurati prinos od 3,75 posto u jednoj godini, rekao je.

Izdanje narodne obveznice i velik interes koji je polučila te aktualno izdanje trezorskih zapisa i Moody'sova potvrda kreditnog rejtinga Hrvatske 'Baa2' uz poboljšanje izgleda u pozitivne, svjedoče o ekonomskoj i financijskoj snazi Hrvatske i povjerenju ulagača u javne financije, ocijenio je premijer.

Građani od ponedjeljka pa u idućih tjedan dana mogu uložiti u državne trezorske zapise, a po jednom trezorcu, budu li ga držali do dospijeća, tj. do 21. studenoga iduće godine, mogu zaraditi 36,05 eura.

Prvi krug upisa počinje danas i traje do 20. studenoga u 11 sati. Ciljani nominalni iznos izdanja "narodnih" trezoraca je 440 milijuna eura, a pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj.  Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 23. studenoga ove godine, dospijeće je 21. studenoga 2024., to jest 364 dana od izdanja, a godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto.