ŠEF KENTBANKA:

Planiramo rast kredita malim poduzetnicima od 111 posto

06.04.2016 u 13:43

Bionic
Reading

Nakon pet godina poslovanja u Hrvatskoj, KentBank je završio godinu s neto dobiti od 3,9 milijuna kuna. Prva dobit te banke koja je nastala 2011. preuzimanjem Banke Brod turske grupacije Süzer ohrabruje predsjednika Uprave Ivu Bilića koji za ovu godinu ima ambiciozne planove

Bilić se u srijedu na konferenciji za novinare pohvalio rezultatima: Lani su pojačali kreditiranje za 25 posto, imovina banke porasla je 15 posto, a broj zaposlenih za 11 posto – u Kentbanku sada rade 163 osobe.

'Ovo je rezultat naših aktivnosti iz protekle tri godine, posebno na širenju mreže i djelatnosti. Lani smo otvorili nove poslovnice u Zadru i Varaždinu, ove godine ćemo otvoriti još jednu u Zagrebu. Podržavamo domaće izvoznike, pomažemo u trgovinskim odnosima između Hrvatske i Turske te smo počeli i s prikupljanjem depozita u Njemačkoj, a uskoro ćemo ih skupljati i u Austriji', rekao je Bilić, koji vodi banku čija ukupna imovina vrijedi 1,3 milijarde kuna. Ukupni depoziti lani su porasli 14 posto te iznose 1,1 milijardu kuna.

U idućim godinama banka će se fokusirati na male i srednje poduzetnike. U ovom času 53 posto kredita plasirali su gospodarstvu, a 47 posto stanovništvu. Kreditni portfelj vrijedi im nešto više od 800 milijuna kuna, a posebno dobru nišu pronašli su u poboljšanju energetskog učinkovitosti: kreditirali su obnovu više od 200 zgrada diljem Hrvatske.

Od 2012. do 2015., imovina banke porasla je za 121 posto, a udio loših kredita pao je ispod deset posto. 'Dodatnih 31 posto rasta aktive planiramo ostvariti do 2018. godine', istaknuo je Bilić. Što se tiče kreditiranja malih i srednjih poduzetnika, fokus je stavljen na nove bankarske proizvode i sustav bodovanja projekata. Samo u ovoj godini, u KentBanku planiraju rast kredita malim i srednjim poduzećima od 111 posto.

Od ostalih postignuća iz 2015. Bilić ističe i osnivanje Turkish Deska kroz koji poduzetnici iz Hrvatske mogu zatražiti pomoć pri ulaganju u Tursku i obratno. 'Jedna jadranska luka nam se požalila da u nju više ne pristižu brodovi iz Turske, tražili su nas pomoć', ilustrirao je Bilić.

Bilić: Konverziju švicarca treba riješiti dogovorom

Što se stanja u domaćem bankarstvu tiče, šef KentBanka misli kako ima dovoljno potencijala za jače kreditiranje u Hrvatskoj: 'Mi smo gladni dobrih projekata. Mi uspijevamo rasti zato što smo samostalni u odlučivanju i nemamo situacije poput drugih banaka koje su morale otpisati velika sredstva zbog ovih ili onih razloga. I poduzetnici moraju koristiti šanse. I mi s njima koristimo jamstva Hamaga i HBOR-ov novac'.

Kentbank, naime, nije imao problema s kreditima u švicarskim francima. 'Rješenje za kredita u švicarskim francima nije dobro ponajprije iz pravnih razloga. Nije dobro mijenjati pravila tijekom ugovornog odnosa. Svi želimo rast i razvoj, a pravna nesigurnost djeluje suprotno', rekao je. Strahuje da bi konverzija mogla ostaviti posljedice na banke čije majke su pošteno ušle u Hrvatsku i dokapitalizirale domaće banke. 'One su omogućile razvoj, bilo bi sjajno kada bi se postigao dogovor i kompromis, a mislim da kolege iz banaka žele isto', zaključio je Bilić.

Tko su vlasnici Kentbanka

Tko su vlasnici Kentbanka? Süzer Grupa osnovana je 1952. u Gaziantepu kao kompanija koja se bavi građevinarstvom i trgovinom. Njezino je širenje započelo još u 60-ih i 70-ih godina na područjima građevinarstva, turizma i vanjske trgovine. Liberalizacijom turskog gospodarstva, počevši od 1980-ih, Grupa je doživjela novu fazu u ekspanziji postavši jedna od rijetkih turskih tvrtaka čiji vanjskotrgovinski promet prelazi milijardu dolara. Danas je Grupa konglomerat tvrtaka razgranat na građevinarstvo, maloprodaju, financije, turizam i energetiku. U Turskoj je Süzer Grupa vlasnik Kent Factoringa, a osim financija, u vlasništvu je Süzer Grupe hotel Ritz Carlton u Istanbulu.

422665,422697,422648,422179