utjecaj regulacije

Petrol objavio rezultate, prihod od prodaje na 5,2 milijarde eura

10.11.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Na održanoj sjednici Nadzornog odbora, predstavljeno je Izvješće o poslovanju Grupe Petrol i Petrola d.d. Ljubljana za prvih devet mjeseci 2023. Unatoč izazovnom okruženju i promjenama na tržištima energenata, rezultati Izvješća pokazuju kako je Grupa Petrol uspješno poslovala, u skladu s očekivanjima. Fokus na pouzdanu opskrbu i prilagodbu tržišnim uvjetima omogućio je stabilno poslovanje, ostvarivanje ciljeva te napredak u smjeru energetske tranzicije. U rujnu je tvrtka objavila Izvješće o održivosti Petrol grupe za 2022. godinu, usklađeno s ESRS-om (European Sustainability Reporting Standards).

'Unatoč izazovima koje je obilježila fluktuacija cijena energije i nepovoljni geopolitički uvjeti, Grupa je održala stabilnost tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine, uspješno se prilagođavajući zahtjevima tržišta. Vladine mjere za smanjenje troškova energije, blaga zimska sezona i adekvatne zalihe prirodnog plina rezultirale su općim smanjenjem cijena energije. Unatoč tome, Grupa Petrol ostaje oprezna povodom daljnjeg razvoja situacije zbog preostalih geopolitičkih napetosti koje stvaraju neizvjesnost u energetskom sektoru', priopćeno je iz kompanije.

U prvih devet mjeseci 2023. godine, regulacija cijena energije i prilagodba globalnim energetskim trendovima označili su poslovanje Grupe Petrol, a utjecaj regulacije cijena goriva i energije i dalje je primjetan na ključnim tržištima, posebice u Sloveniji i Hrvatskoj. Poslovni uvjeti ove godine značajno su se razlikovali u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Dok su u dijelu prethodne godine prodajne cijene nekih naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj bile čak niže od njihovih nabavnih cijena, ove je godine regulacija cijena bila umjerenija u Sloveniji, dok je Hrvatska ublažila regulaciju cijena u lipnju 2023. Cijene električne energije i prirodnog plina u Sloveniji i Hrvatskoj uglavnom su se formirale slobodno prema tržišnim uvjetima tijekom većeg dijela 2022., dok su u prvih devet mjeseci ove godine bile podvrgnute regulaciji.

"U neizvjesnim uvjetima na energetskim tržištima, mi u Grupi Petrol uspjeli smo zadržati stabilnost tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine, ostvarivši bolje rezultate u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Naše poslovanje je normalizirano i odvija se u skladu s našim planovima. Ovi rezultati odražavaju našu sposobnost prilagodbe dinamičnim tržišnim uvjetima i regulatornim promjenama te potvrđuju ispravnost naše strateške orijentacije prema energetskoj i zelenoj tranziciji“, istaknula je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola d.d. Ljubljana.

Grupa Petrol ostvarila je prihod od prodaje od 5,2 milijarde eura tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine, bilježeći pad od 26% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Taj pad rezultat je nižih cijena naftnih derivata i smanjenog obujma trgovine električnom energijom i prirodnim plinom te nižih cijena ovih energenata na spot i terminskim tržištima. Količinska prodaja goriva i derivata smanjena je za 6 posto. Pad prodaje je posljedica regulacije cijena naftnih derivata prošle godine, kada su cijene naftnih derivata u većini razdoblja bile niže nego u susjednim državama, što je tada povećavalo prodaju. S druge strane, Grupa Petrol ostvarila je rast prihoda od prodaje od 12% u segmentu robe i usluga. Prodaja prirodnog plina iznosila je 11,4 TWh, električne energije 9,4 TWh i toplinske energije 97,4 tisuće MWh.

Zbog snažnog utjecaja vanjskih čimbenika na kretanje prihoda od prodaje, za procjenu uspješnosti grupe Petrol prikladniji je pokazatelj prilagođeni bruto poslovni rezultat, povećan za neto realizirane financijske instrumente i zahtjeve prema Borzenu za naknadu za izgubljeni prihod od prodaje zbog regulacije cijena električne energije i prirodnog plina. Ovaj se, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, povećao za 45 posto i dostigao 544,3 milijuna EUR. Troškovi poslovanja porasli su za 19 posto na 424 milijuna eura, uglavnom zbog viših cijena energije i troškova rada.

EBITDA je dosegla 201,9 milijuna eura, što je porast od 105% u odnosu na prošlu godinu, ponajviše zahvaljujući stabilizaciji tržišta goriva i posljedično umjerenijoj regulaciji cijena. Dobit iz poslovanja u prvih devet mjeseci 2023. godine iznosi 126,9 milijuna eura, a neto dobit povećana je na 95 milijuna eura.

"Stabilizacija stanja na energetskom tržištu pridonosi normalizaciji našeg poslovanja, stoga nastavljamo s provedbom planova ulaganja iz Godišnjeg plana za 2023. godinu. Imamo povjerenja da možemo nadmašiti planirane poslovne rezultate, pod uvjetom da ne dođe do neočekivanih događaja do kraja godine", naglašava Matija Bitenc, član Uprave tvrtke Petrol d.d., Ljubljana.