podaci forwardkeysa

Zbog rata na Bliskom istoku ljudi sve manje rezerviraju letove

10.11.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Broj rezervacija međunarodnih letova diljem svijeta pao od početka sukoba Izraela i palestinskog Hamasa, signalizirajući zastoj u oporavku putovanja od pandemijskog šoka, pokazali su podaci kompanije ForwardKeys

Globalna potražnja za putovanjima oslabila je od upada palestinske islamističke skupine Hamas u Izrael 7. listopada u kojem je po izraelskim podacima ubijeno 1.400 ljudi. Izrael je odgovorio napadima na Gazu u kojima je po palestinskim podacima ubijeno više od 10.000 ljudi.

"Taj je rat katastrofalna, užasavajuća ljudska tragedija koju svi svakodnevno gledamo na našim TV ekranima", rekao je Olivier Ponti iz ForwardKeysa u priopćenju. "To ljude sigurno odvraća od putovanja u regiju (Bliskog istoka - op. ur.), ali je prigušilo i spremnost potrošača da putuju u druge dijelove svijeta", dodao je Ponti.

U tri tjedna nakon Hamasovog napada 7. listopada rezervacije međunarodnih letova iz Sjeverne i Južne Amerike bile su veće za šest posto nego u pretpandemijskoj 2019. U tri tjedna nakon napada bile su niže za četiri posto nego u 2019., prema podacima ForwardKeysa.

Europa je tri tjedna prije 7. listopada zaostajala za pretpandemijskom godinom za 15 posto, a tri tjedna nakon Hamasovog napada za 17 posto. I na globalnoj razini rezervacije su prije 7. listopada zaostajale za 2019. godinom za 15 posto, a nakon napada za 20 posto, izračunali su u ForwardKeysu.

Rezervacije međunarodnih letova u bliskoistočnu regiju bile su prije početka listopada u plusu 13 posto u odnosu na pretpandemijsku godinu, a u trotjednom razdoblju od 7. listopada bilježile su minus od 13 posto. Zaostatak u odnosu na 2019. smanjen je samo u Africi, za dva postotna boda, s minus 17 na minus 15 posto, pokazuju izračuni

Samo dan prije Hamasovog napada rezervacije su pokazivale da će se globalna zrakoplovna putovanja u četvrtom tromjesečju posve primaknuti pretpandemijskoj razini da bi se krajem listopada zaostatak ponovo povećao, na gotovo 20 posto, rekao je Ponti.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'