CROBEX VOZI SPUST

Pesimizam okovao burzu

06.03.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Jučerašnji drastični pad indeksa na Wall Streetu dodatno je oneraspoložio domaće burzovne igrače, pa je Crobex i danas nastavio silaznom putanjom. Ponajviše pritisnut novim minusima brodara i građevinara, indeks Zagrebačke burze oslabio je za 0,62 posto. Na tjednoj razini gubitak je dostigao 7,25 posto

Više od polovice redovnog prometa od 23 milijuna kuna ostvareno je transakcijama T-HT-ovim dionicama koje su tjedan zaključile na stabilnoj razini cijene od 205 kuna.

Većina dionica nastavila je gubiti na vrijednosti, pri čemu su i dalje najuvjerljiviji građevinari i brodari. Atlantska plovidba približila se granici od 600 kuna, a IGH se spustio na 1.540 kuna. Istaknuto mjesto na gubitničkoj listi zauzele su i dionice Belja, HUP-a Zagreb, Istraturista, Jadranskog osiguranja, Leda i Magme.

Nakon PBZ-a, s rastućim financijskim rezultatima izašla je i Zagrebačka banka. Prema nekonsolidiranom financijskom izvješću, neto dobit ZABA-e je prošle godine porasla 25,7 posto na 1,39 milijardi kuna, dok je aktiva u isto vrijeme porasla za 11,9 posto na 89,4 milijarde kuna. Nakon objave rezultata, cijena dionice Zagrebačke banke blago je porasla i završila na 128,80 kuna

Europski burzovni indeksi u petak su se našli pod pritiskom zbog straha da će najnoviji podaci s američkog tržišta rada pokazati još lošiju situaciju no što se prognoziralo.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.