glas poduzetnika i women in adria

'Paušalne obrtnice su najveće gubitnice novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama'

28.07.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika i Women in Adria u priopćenju za javnosti komentirali su novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Hrvatski sabor je većinom glasova izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji stupa na snagu u ponedjeljak 1. kolovoza, no iz Udruge Glas poduzetnika i Women in Adria pitaju se što je točno u njemu izmijenjeno i jesu li obrtnice napokon na zelenoj grani

Kako navode u priopćenju, prema starom Zakonu je dio roditelja poljoprivrednika, oni koji ostvaruju drugi dohodak (rade na ugovor o djelu ili autorski ugovor), bio u istoj kategoriji s nezaposlenim roditeljima i imali su minimalne, niske naknade, čak i ako su imali veće prihode. U kategoriji samozaposlenih i zaposlenih roditelja posebno su u nepovoljnom položaju bile paušalne obrtnice.

Tim osobama se visina naknade za korištenje rodiljnih i roditeljskih dopusta u punom radnom vremenu određivala prema osnovici za plaćanje doprinosa, a ne prema proračunskoj osnovici te su i njihove naknade preniske, a trebale su biti usklađene s prosječnom zaradom obrtnice/ka.

Na upit Women in Adria, Ured za demografiju Ministarstva rada odgovorio je: 'Izmjenama Zakona povećava se i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vríjeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5% proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna (umjesto ranijih 170 posto proračunske osnovice odnosno 5.654,20 kuna)'.

Kako navode Udruga Glas poduzetnika i Women in Adria, pojašnjenje Ministarstva rada znači da direktorica ili obrtnica koja ima 8.000 kuna neto plaću će u prvih šest mjeseci imati naknadu u toj visini, a u drugih šest mjeseci njena roditeljska naknada će iznositi 7.500,13 kuna. Ako je njena neto plaća 6.000 kuna, taj iznos naknade će primati svih 12 mjeseci rodiljnog i roditeljskog dopusta.

Koji iznos će primati paušalna obrtnica ili žena koja ima OPG, radi na ugovor o djelu ili autorski ugovor?

U kategoriji samozaposlenih roditelja poseban se problem javlja kod izračuna naknada za paušalne obrtnice/ke, tvrde Udruga Glas poduzetnika i Women in Adria. Tim osobama visina naknade određuje se prema osnovici za plaćanje doprinosa te iznosi oko 3.000 kuna mjesečno tijekom cijelog rodiljnog i roditeljskog dopusta, ako dopust koriste u punom radnom vremenu. Ako ove dopuste koriste kao pravo na rad s polovicom radnog vremena, maksimalna naknada iznosi sada povećanih 110 posto proračunske osnovice (oko 3.600 kuna) i u tom slučaju obrt ne mora u mirovanje, a obrtnica je dužna plaćati 50 posto mjesečnih doprinosa.

Udruga Glas poduzetnika i Women in Adria smatraju da bi zakonsko rješenje ovim ili drugim propisom trebalo ići u smjeru približavanja ili izjednačavanja visine naknade s prosječnom zaradom obrtnice/ka. Što se pak tiče roditelja poljoprivrednika/ca i onih koje ostvaruju drugi dohodak, njihove naknade ostaju nepromijenjene te iznose 70 posto proračunske osnovice mjesečno (oko 2.300 kuna).

'Nakon zakona o doprinosima za direktore tvrtki, paušalni obrt je bio jedini način da žena koja ima i planira djecu pokrene posao. Vlada je ovim zakonom pokazala da ih zaista nije briga niti za poduzetnike početnike, posebno žene niti demografiju. Ženi koja pokrene posao i ima porodiljnu naknadu kao da je nezaposlena se  na ovaj način šalje poruka joj je bolje da ne radi ili da se iseli', istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.