ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Pat-pozicija u Dalekovod proizvodnji, radnici i menadžment svaki u svom rovu

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 16.03.2018 17:01
  • Objavljeno 16.03.2018 u 17:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Četvrti dan je kako štrajkaju radnici Dalekovod proizvodnje, tvrtke unutar Dalekovod grupe. Suprotstavljene strane još uvijek su daleko od dogovora oko novog kolektivnog ugovora. Uprava firme očekuje novi prijedlog sindikata, dok radnici smatraju kako bi menadžment trebao izaći s novom ponudom

Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda i predstavnik radnika u Nadzornom odboru, rekao je za tportal kako su spremni ići do kraja.

'Svi pogoni stoje. Rade možda tri ili četiri radnika. Ne radi ljevaonica te pogoni strojne obrade i metalnih konstrukcija. U cinčaoni ima oko 450 tona cinka u tekućem stanju koji čeka obradu', rekao je Bajlović, komentirajući tvrdnje Uprave kako od 580 radnika štrajka njih manje od pola.

Menadžment Dalekovod proizvodnje u svom priopćenju poslanom javnosti u četvrtak naveo je kako je drugi sindikat koji djeluje u firmi, Sindikat metalaca Hrvatske (SNH), svojim članovima sugerirao da ne sudjeluju u štrajku.

Siniša Kosić, regionalni povjerenik SNH-a, to je opovrgnuo za tportal.

'Nije istina to da smo sugerirali našim članovima da ne sudjeluju u štrajku. SNH nije službeno pokrenuo štrajk, ali svaki radnik Dalekovoda u njemu može slobodno sudjelovati. Nadam se kako će se početkom idućeg tjedna Uprava i radnici uspjeti dogovoriti jer štrajk ne koristi nikome. Svaki dan štrajka košta i nosi gubitke. Uprava Dalekovod proizvodnje mora izaći s novim prijedlogom', istaknuo je Kosić.

Dalekovod proizvodnja je prije nekoliko godina izdvojena u samostalnu tvrtku unutar Dalekovod grupe. Bajlović smatra kako je to jedan od razloga njezinog lošeg poslovanja.

Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda

Ivica Bajlović, predsjednik Sindikata proizvodnje Dalekovoda

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

'U 100-postotnom smo vlasništvu Dalekovoda d.d. i matici plaćamo najam prostora u Velikoj Gorici i Dugom Selu, u kojem se nalaze naši pogoni. Sve do 2016. bili smo u plusu da bi nova uprava rekla kako je to sve bilo napuhano. Tvrde kako je bilo kalkulativnih pogrešaka i da zadnje tri godine radimo s gubicima. Više ne znamo kome vjerovati. Moguće je da se sve to radi kako bi se proizvodnja ugasila', mišljenja je Bajlović.

Prema računici Uprave na čijem je čelu Gordan Kolak, Dalekovod proizvodnja je od 2015. nakupila gubitke od 35 milijuna kuna. Zbog toga je odlučila ići u restrukturiranje i to, kako su istaknuli, 'usklađivanjem visina plaća s mogućnostima kompanije'.

Prema njihovom planu, masa plaća bi se smanjila između jedan i osam posto.

'Unutar tog prosjeka najboljim i najučinkovitijim pojedincima plaća će narasti, većem dijelu radnika ostaje podjednaka, a nekima će se smanjiti', priopćeno je iz Uprave.

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Dalekovod proizvodnje

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Dalekovod proizvodnje

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Međutim sindikat tvrdi kako će to dovesti do drastičnog rezanja plaća, već sad mizernih.

'Prosječna plaća u Dalekovod proizvodnji je 5400 kuna, što ne uključuje menadžment. Kad bi se primijenilo ono što traži Uprava, nova plaća radnika majstora iznosila bi samo 4200 kuna. To je ispod svake razine', naglasio je Bajlović, dodajući kako su oni već dali obol spašavajući tvrtku za vrijeme gospodarske krize, kad su im plaće srezane za 30 posto.

Dalekovod grupa je 2017. završila s 1,5 milijardi kuna prihoda, što je 24 posto više nego godinu prije. Neto dobit te grupe iznosila je 10,4 milijuna kuna. U ukupnim prihodima Dalekovod proizvodnja sudjeluje s 19 posto.

Većinski udio u Dalekovodu d.d. drži tvrtka Konsolidator, iza koje stoji Vlado Čović, većinski vlasnik Zagreb Montaže, i Fond gospodarske suradnje Nexus.

  • +11
  • +8

Štrajk u Dalekovod proizvodnji zbog novog kolektivnog ugovora

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!