skupo restrukturiranje

Štrajk u Dalekovod proizvodnji, radnici ne pristaju na 580 otkaza i smanjena prava

13.03.2018 u 08:12

Bionic
Reading

Radnici metaloprerađivačke tvrtke Dalekovod Proizvodnje jutros su od 6 sati u štrajku. Razlozi su neuspjeli pregovori o novom Kolektivnom ugovoru i prijedlog odnedavnog predsjednika uprave Gordana Kolaka da svih 580 radnika dobije otkaz ugovora o radu kako bi im bio ponuđen novi sa znatno smanjenim pravima. Među njima je i smanjenje plaće za 20 posto

Dalekovod proizvodnja izvozi više od 70 posto proizvoda, radi na skandinavskom tržištu gdje se cijene radnička prava i gdje tvrtke lako ostaju bez poslova ako nemaju kolektivni ugovor, rekao je predstavnik radnika u NO Ivica Bajlović, a prenosi HRT.

  • +11
Štrajk u Dalekovod Proizvodnji zbog novog kolektivnog ugovora Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Podsjetio je kako su 2015. potpisali kolektivni ugovor kojim nisu bili zadovoljni jer su im smanjenja primanja za 30-ak posto, a sada im se nudi još lošiji ugovor. Zato što im nije potpisan kolektivni ugovor radnici su izgubili božićnicu i regres, prosječna plaća je trenutno 5400 kuna, a u proizvodnji je još i manja, dok varilac radi za manje od 5000 kn, kaže Bajlović.

Podsjećamo, Sindikat u Dalekovod proizvodnji krajem prošlog je tjedna najvio kako će pokrenuti štrajk zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora i smanjenja radničkih prava. Pojasnio je tom prilikom kako je novi predsjednik Uprave Gordan Kolak svim radnicima, njih 580, najavio otkaze ugovora o radu uz ponudu novih ugovora s bitno smanjenim pravima.

Iz Dalekovod proizvodnje su nakon toga izvijestili kako je u tijeku restrukturiranje i da samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije i čuva radna mjesta, uz potencijal za rast u budućnosti.

Uprava u priopćenju, u kojem se osvrće i na najavljeni štrajk, navodi da je u tijeku restrukturiranje kompanije, koja kao samostalna tvrtka s 580 zaposlenika u ukupnim prihodima od prodaje Dalekovod grupe sudjeluje s 19 posto.

"Samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije i čuva radna mjesta zaposlenih uz potencijal za rast u budućnosti, do kojeg može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave do ispunjenja zajedničkih ciljeva", poručili su iz Dalekovod proizvodnje.

Dalekovod Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL