REAKCIJE OPORBE

'Pad BDP-a od 0,6 posto je zastrašujuć!'

29.11.2013 u 16:23

Bionic
Reading

Unatoč dobroj turističkoj sezoni, hrvatsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 0,6 posto na godišnjoj razini, više nego što se očekivalo, a to je posljedica slabosti investicija te pada industrijske proizvodnje i robnog izvoza. Na ovakve podatke odmah je reagirala oporba

Pad BDP-a za 0,6 posto u trećem tromjesečju je zastrašujuć, kazao je HDZ-ov Đuro Popijač, dodavši da to pokazuje da ni najuspješnija turistička sezona u zadnjih 15 godina nije uspjela kompenzirati druge loše pokazatelje.

'Mi smo na sve to upozoravali, ali sada je očito da Vlada nastavlja istim smjerom. I dalje se najavljuju novi porezi, nova opterećenja i građana i gospodarstva i tu ne vidimo da će se išta u bilo kojem smjeru bitno poboljšati. Dakle, pogoršava se investicijska klima, povećava se porezna presija, i dalje imamo rast ulagačke nesigurnosti, i to sve vrlo zabrinjava, jer Vlada, unatoč svim upozorenjima, i unatoč osmom tromjesečju za redom kad imamo gospodarski pad, ne čini ništa da promijeni taj smjer', kazao je Popijač.

Dokaz za to Popijač vidi i u prijedlogu proračuna za 2014, gdje se i dalje nastavlja s enormnim deficitom, bez ikakvih reformi na rashodovnoj strani.

'Ako me pitate što treba činiti, najbolje da oni više ništa ne čine, ali treba učiniti sve suprotno od ovoga. Trebalo bi konačno krenuti u pravu reformu zdravstva, u reformu mirovinskog sustava, rasteretiti gospodarstvo i poboljšati rad administracije zbog poboljšanja investicijske klime. Treba napraviti reformu javnog sektora generalno i lokalne samouprave. Kao što vidimo, to se ni ne namjerava učiniti, ni srednjoročno ni u duljem razdoblju, ukoliko ova vlada ostane na sceni i sljedeće dvije godine', kazao je Popijač.

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista kaže da je 0,6 ipak blagi rast u usporedbi s 0,7 za drugo tromjesečje, no s obzirom da je za rast zaslužna turistička sezona koja inače nosi velik dio BDP-a, minimalni rast odnosno stagnacija nisu dobri.

'Nema strategije, nema kontrole implementacije onoga što smo zacrtali. Još uvijek lutamo, ne znamo što želimo i kamo idemo i kada se vadimo na ove strane investicije uvijek se postavlja pitanje zbog čega samo stranci moraju ulagati u Hrvatsku, zbog čega se ne daju poticaji upravo domaćim ulagačima koji bi kapitalom mogli itekako održati gospodarstvo. Ispada da smo maćeha našim poduzetnicima, a da smo izuzetno dobri stranim ulagačima, što dugoročno ne donosi dobre rezultate jer ta dobit koju ostvare strani ulagači u svakom slučaju ne ostaje u Hrvatskoj i to nam se dugoročno odražava i na rast odnosno pad BDP-a i na ukupan BDP po glavi stanovnika', kazala je Tireli.

Drugi razlog stagnacije Tireli vidi u tome što se ne motivira domaće radnike. 'Velik broj nezaposlenih radnika, nemogućnost zapošljavanja, neiznalaženje mogućnosti da se zaposle nije argument vladajućima koji mogu s time imati opravdanje za sebe i reći da je takva situacija u našem okruženju, što nije točno. Radnik je svugdje dobro plaćen ili bolje plaćen nego što je u Hrvatskoj, a ta njegova bolja plaća znači bolju motivaciju, a ne nužno i veću cijenu rada, na što se mi vadimo. I novi paket radnog zakonodavstva u konačnici rezultirat će samo time da će BDP još više padati, zbog toga što će radnici još manje zarađivati. Krupni kapital odnosit će još veću dobit, a radnicima će ostajati puno manje da bi mogli potrošiti, a upravo ta osobna potrošnja je rezultat rasta ili pada BDP-a', zaključila je Tireli.