ice product

Ovo su osječki kraljevi leda koji mogu zamrznuti čak i automobile, a bez kojih bi partyji na Zrću izgledali sasvim drugačije

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 16.06.2019 10:40
  • Objavljeno 16.06.2019 u 10:31
Boris Radovanović iz Ice Producta

Boris Radovanović iz Ice Producta

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Ovi Osječani svoju poduzetničku priču grade na – ledu. Bez obzira na godišnje doba, proizvodnja u Ice Productu ne prestaje. U ledeni biznis Mihaela i Boris Radovanović zagrizli su prije tri godine. Krenulo je spontano. Sada jedini u Hrvatskoj mogu proizvesti četiri tone premium leda ili 400 tona blokova godišnje, a njihove ledene figure na tržištu su postale pravi hit i tražena roba

U ledeni biznis zakoračili su spontano. Sve je krenulo od sale za svatove i cateringa pa im je led na početku bio samo atraktivan dodatak. Sada je to ozbiljan posao za mladi bračni par Mihaelu i Borisa Radovanovića. Tvrtku za proizvodnju ledenih blokova te izradu skulptura od leda osnovali su prije četiri godine, a posao je eksplodirao posljednjih godinu dana.

'Uložili smo jako puno ljubavi u sve ovo. Nije lagano jer trebalo nam je dvije godine da postignemo željenu kvalitetu. Trenutno smo jedina ovakva tvornica u Hrvatskoj. Sličnih ima od Češke, preko Slovačke, do Belgije, Francuske, Italije. Talijani su jako dobri u tom poslu', započinje priču za tportal Boris Radovanović iz Ice Producta, tvrtke koja je prema posljednjim službenim podacima Poslovne Hrvatske 2017. godine uprihodila gotovo 300 tisuća kuna, a dobit joj je iznosila 55,27 tisuća kuna.

Trenutno ih je troje zaposlenih. U osječkoj Industrijskoj zoni smjestili su svoj pogon i u njemu se godišnje može proizvesti četiri tone premium leda ili 400 tona ledenih blokova.

Krenuli su s jednim strojem u kojem proizvode led, a sada ih je već 15. Proporcionalno tome raste im tržište.

Boris Radovanović u hladnjači među blokovima leda

Boris Radovanović u hladnjači među blokovima leda

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Radimo za Srbiju, Crnu Goru, BiH, Sloveniju, Makedoniju i Austriju. Trenutno smo u pregovorima s jednim velikim marketom kako bismo izišli i na njemačko tržište. To bi nam zasad bila kruna rada', govori samozatajni Radovanović.

Najveći kupci u Hrvatskoj su im restorani, barovi te hotelski lanci poput Maistre i Adriatic hotela. Njihove kocke zbog čistoće leda u čaši su gotovo neprimjetne, a otapaju se preko sat i pol. Zato im je srce pogona hladnjača od 130 kvadrata, u kojoj se temperatura nikada ne spušta ispod minus 15 stupnjeva. U nju bez problema stane 100 tona leda.

Njihove kocke zbog čistoće leda u čaši su gotovo neprimjetne, a otapaju se preko sat i pol

Njihove kocke zbog čistoće leda u čaši su gotovo neprimjetne, a otapaju se preko sat i pol

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

'Uvijek nastojimo da led bude što svježiji. Kod nas u hladnjači stoji vrlo kratko, sve je svježa roba. Onaj koji stoji nekoliko mjeseci koristi se za izradu skulptura dok se od svježih blokova rade kockice. Svježi led prepoznaje se po oštrim rubovima dok se onome koji dugo stoji oni počnu zaobljivati', objašnjava Radovanović.

  • +22
  • +19

Tvornica leda Ice Product

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Sve se radi ručno, od vađenja, rezanja i pakiranja do utovara i istovara. Pet dana potrebno je kako bi se iz vode proizveo ledeni blok od 130 kilograma bez mjehurića zraka. Led je zbog toga puno gušći i teži, pa se takav puno sporije topi, a ledene skulpture zadržavaju svoj prvobitni oblik.

'Premium kocke leda režu se po željenim dimenzijama kružnim pilama te CNC strojevima. Obrađuju se uvijek na minus 5 stupnjeva jer je na toj temperaturi led najpodatniji', tumači proces proizvodnje ovaj osječki poduzetnik.

Blokovi od kojih se izrađuju skulpture tehnikama ice carvinga obrađuju se glodalicama, brusilicama i specijalnim alatima za obradu leda. Ovisno o skulpturi, oblikovanje se može protegnuti od nekoliko sati do nekoliko dana.

'Brodski pramac od 2,5 tona leda zasad nam je najveći projekt koji smo radili. Za Volkswagen smo cijeli automobil obložili ledom, a već dvije godine radimo i za ice bar na Zrću. Prije nekoliko dana u Njivicama na Krku uživo smo radili morskog psa na 30 stupnjeva', prisjeća se velikih ledenih projekata.

Jedinstvena hrvatska tvornica leda

Jedinstvena hrvatska tvornica leda

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

U Ice Productu, ističu, sve mogu okovati ledom. Od automobilske gume do cvijeća.

'Možemo u blokove zalediti što god zamislite i po tome smo posebni. Surađujemo s kiparima, umjetnicima koji znaju raditi u drvetu. Klijenti nam pošalju sliku, a potom izrađujemo nacrt koji se potom pretače u željenu veličinu i oblik skulpture', kaže Radovanović.

Unatoč eksploziji posla, s planovima su oprezni. Okreću se sada brendiranju, a uskoro planiraju povećati svoj tim za jednog člana.

'Kratkoročni planovi su nam svakako održavanje visoke razine kvalitete, a dugoročno planiramo otvoriti lokalna skladišta leda u Zagrebu i Splitu radi svakodnevne prodaje i velike potražnje na tim tržištima. Iduće godine krenuli bismo i s proizvodnjom konzumnog leda', kaže ovaj jedinstveni poduzetnik u Hrvatskoj, u čijim pogonima posla ima cijele godine, bez obzira na godišnje doba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!