SVI RAMLJAKOVI LJUDI

Agrokor će voditi ovaj dvojac blizak bivšem povjereniku

27.02.2018 u 10:29

Bionic
Reading

Prema informacijama kojima raspolažu dobro upućeni tportalovi izvori, Fabris Peruško novi je Vladin povjerenik za Agrokor. Peruško radi kao član Uprave Tiska, a njemu bi se u novoj Upravi Agrokora trebala pridružiti Irena Weber, dosadašnja savjetnica Ante Ramljaka

Službene potvrde te informacije još uvijek nema jer imenovanje mora potvrditi premijer Andrej Plenković, nakon čega nove šefove Agrokora mora potvrditi i Trgovački sud u Zagrebu.

No, kako tvrde dobro upućeni izvori tportala, to bi se moglo ubrzo dogoditi jer su neki od vjerovnika već pozvani na sastanak u Agrokor, nakon čega bi mogla uslijediti imenovanja. 

Pokušali smo kontaktirati i s Peruškom, no on je odbijao naše pozive. Jedan od naših sugovornika kaže da je Peruško izabran za ovaj posao zato što dolazi iz samog koncerna pa je zbog toga dobro upućen u sve poslove izvanredne uprave, ali i zbog činjenice da je radio za savjetničku kuću McKinsey, koja bi trebala zamijeniti AlixPartners kao glavne konzultante za spašavanje Agrokora. 

Peruška je u Upravu Tiska u svibnju prošle godine postavila izvanredna uprava Agrokora na čelu s Ramljakom, dok je Weber ranije radila u investicijskoj kući CAIB, u kojoj je bila pomoćnica predsjednika Uprave koji je u to vrijeme bio - Ante Ramljak.

Peruško iza sebe ima impresivnu karijeru. Diplomirao je elektrotehniku u Ljubljani, magistrirao na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu, a titulu MBA upisao je u Bostonu, na sveučilištu Babson College. Pet godina radio je za savjetničku kuću McKinsey &Co i to na poslovima restrukturiranja u Europi i Rusiji. 

  • +15
Sastanak privremenog povjereničkog vijeća za Agrokor u ponedjeljak u Banskim dvorima Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Nakon toga dvije godine bio je šef ruske online trgovine Lamoda.ru, koja posluje u grupi Global Fashion Group iz Londona. Do dolaska u Tisak 2016. radio je kao samostalni konzultant u vlastitoj tvrtki Faveria, koja je prema javno dostupnim podacima u 2016. poslovala s 80.000 kuna prihoda. Kao samostalac, Peruško je radio kao savjetnik uprava nekoliko regionalnih kompanija. 

Irena Weber trenutačno vodi kompaniju KHA četiri, čiji su osnivači Agrokor, Karisma Resorsts International i fond Nexus. Ona je savjetnica Ante Ramljaka od lipnja prošle godine, a bila je zadužena za imovinski portfelj Agrokora te tvrtke koje nisu temeljni biznis koncerna. 

Svoju je karijeru započela u već spomenutom CAIB-u, koji je vodio Ramljak, a nakon toga je radila u brokerskoj kući To One Josipa Galinca, nakon čega odlazi u Hypo Alpe Adria ulaganja kao članica Uprave.

Iz Hypo ulaganja odlazi u Kent Banku, gdje je također bila članica Uprave, a bila je i članica nadzornog odbora investicijske kuće Intercapital. 

Ante Ramljak blisko je surađivao s Irenom Weber Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic