NE OVISI O NJEMU

Istražili smo dokad Ramljak može voditi Agrokor

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 22.02.2018 12:38
  • Objavljeno 22.02.2018 u 12:38
Ante Ramljak

Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Ante Ramljak u utorak je dao neopozivu ostavku na položaj izvanrednog povjerenika za Agrokor. U srijedu ga je premijer Andrej Plenković potvrdio kao izvanrednog povjerenika, ali samo dok se ne nađe novi. U igri je bilo nekoliko kandidata, no u samo jednom danu očito nije bilo moguće naći 'novog Ramljaka'

Postavlja se pitanje koliko će dugo Ramljak ostati u Agrokoru? Ukratko, on može ostati tamo dok ga ne smijeni Trgovački sud i imenuje novog šefa. Teoretski, to može značiti da će ostati povjerenik dok ne postigne nagodbu, za što je krajnji rok 10. travnja, odnosno 10. srpnja, no to nije baš realno. 

Može se očekivati da će premijer i ministrica gospodarstva Martina Dalić u idućim danima naći novog povjerenika, s obzirom na to da je Ramljak rekao da odlazi iz tvrtke jer ne želi biti prepreka donošenju nagodbe. 

Slovo zakona poznato i kao lex Agrokor nedvosmisleno kaže da jedino sud nadgleda povjerenika i njegove poteze te da ga može opozvati i imenovati novog na prijedlog Vlade. 

Od početka procesa u Agrokoru Trgovački sud je bio vrlo ažuran što prilikom imenovanja Ramljaka, što prilikom objave tražbina pa se ne može očekivati da će sud raditi probleme Vladi, primjerice, tako da odbije predloženog kandidata. 

  • +19
  • +16

Je li jedan od ovih ljudi novi povjerenik za Agrokor?

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Dakle dok se ne nađe 'novi Ramljak', aktualni šef će donositi sve odluke, sve dok ga sud ne smijeni. No iako divno izgleda upravljati kompanijom od 60.000 zaposlenih u periodu dok joj dugovi ne stižu na naplatu, Ramljak sam zapravo ne može donijeti nijednu odluku koja donosi efekte veće od 3,5 milijuna kuna, a da to ne odobri i privremeno vjerovničko vijeće. 

Jednostavnije rečeno, Ramljak ne može sam odlučiti da prodaje helikopter Ivice Todorića, već na to moraju pristati vjerovnici. To vijeće će imati nešto više posla u prijelaznom razdoblju kako ne bi došlo do ometanja procesa koji bi vodili donošenju vjerovničke nagodbe, kojom će se okončati trajanje lex Agrokora. 

  • +14
  • +11

Skidanje velikog Agrokorova znaka s vrha Cibonina tornja

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!