PRVO POLUGODIŠTE

Osječka Saponia grupa povećala dobit za 42 posto

02.08.2016 u 23:29

Bionic
Reading

Osječka Saponia na razini grupe u prvoj je polovini ove godine poslovala s neto dobiti od 6,9 milijuna kuna, što je dva milijuna ili 42 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, pokazuje u utorak objavljeno fiancnijsko izvješće te kompanije

U tom razdoblju grupa je ostvarila ukupne prihode od 537,1 milijun kuna, što je rast od 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od prodaje pritom su ostvareni u visini od 526,4 milijuna kuna, uz rast od 2,1 posto. Oko 47 posto prihoda grupe ostvareno je na inozemnim tržištima, a 53 posto od prodaje na domaćem tržištu, kaže se u izvješću.

'U prvoj polovini 2016. godine uz blaga gospodarska kretanja i ekonomsku neizvjestnost u regiji osnovne karakteristike gospodarskog okruženja odnose se na jačanje konkurencije, rast pritiska na snižavanje cijena te nove trendove na tržištu potrošnje. U takvim okolnostima poslovni rezultati Grupe Saponije još su značajniji i odražavaju stabilno poslovanje s kontinuiranim rastom prihoda i profitabilnosti. Sinergijski efekt Saponije i njezinih ovisnih društava Kandita i Maraske rezultat je jasno postavljenog poslovnog modela usmjerenog na promociju jasnog razvoja, originalnog hrvatskog proizvoda i izvozne orijentiranosti', navodi se u financijskom izvješću.

Od važnijih poslovnih događaja, u Saponiji ističu odluku skupštine društva početkom lipnja o povećanju temeljnog kapitala za 26,6 milijuna kuna na ime reinvestirane dobiti.

U tome razdoblju ta je grupa imala 1.376 zaposlenika.