4 semestra

Osječani pokrenuli jedinstven studij u Hrvatskoj; studenti će na engleskom stjecati znanja iz digitalne poljoprivrede

04.10.2021 u 11:00

Bionic
Reading

Fakultet agrobiotehničkih znanosti (FAZOS) i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku ove godine upisuju prvu generaciju studenata na diplomski sveučilišni studij 'Digitalna poljoprivreda' koji će se, uz sudjelovanje profesora i predavača iz inozemstva, održavati na engleskom jeziku. Riječ je o jedinstvenom studiju za poslove budućnosti, čiji će stručnjaci doprinijeti unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje

U tijeku su upisi u akademsku godinu 2021./2022. koji traju do 11. listopada. Slobodno je još ukupno 20 mjesta, a na prvoj će godini svi biti oslobođeni troškova školarine.

'Pokretanjem ovog studija, Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu. Značajno je što se jedan takav studij otvorio upravo u Slavoniji, našoj najvažnijoj poljoprivrednoj regiji, s ogromnim potencijalnom za dodatni razvoj koji je, nažalost, nedovoljno iskorišten zbog velikog iseljavanja stanovništva, odnosno gubitka radne snage. Uvjeren sam kako se, zahvaljujući novim zanimanjima i vještinama koje se mogu steći na ovom studiju, negativan demografski trend može usporiti, a Slavonija vratiti među najznačajnije proizvođače hrane u EU.', istaknuo je prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a Zdenko Lončarić dodajući kako je studij na engleskom jeziku jer je prvenstveno namijenjen studentima iz inozemstva, ali i zbog profesora koje su uključili u realizaciju studijskog programa.

'Istina, epidemija COVID-19 otežala je internacionalizaciju, ali u studij je već uključeno 10-ak profesora iz inozemstva', dodao je Lončarić napominjući kako je studij Digitalne poljoprivrede namijen studentima koji su završili agronomiju, prehrambenu tehnologiju, šumarstvo, nutricionizam, biologiju, računarstvo, ekonomiju i druge studije iz navedenih područja.

'Ponosan sam što je AGRIVI partner studija koji će u narednom razdoblju zasigurno značajno utjecati na promjene u sektoru poljoprivrede. Iz tog razloga, najboljim ćemo studentima prve generacije Digitalne poljoprivrede ponuditi stipendije i osigurati im siguran posao. U našoj smo kompaniji kontinuirano u potrazi za stručnjacima sa znanjima digitalne poljoprivrede, koji će raditi ne samo na digitalizaciji poljoprivrede u Hrvatskoj, već na projektima digitalne transformacije najvećih globalnih proizvođača hrane. Pozivamo studente da svakako iskoriste ovu iznimnu priliku i upišu studij u sljedećih tjedan dana jer stručnjaci digitalne poljoprivrede su već danas iznimno deficitarni u svijetu', naglasio je Matija Žulj, osnivač i direktor AGRIVI-ja, jedne od najuspješnijih globalnih aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, te dodao kako digitalizacija može znatno povećati produktivnost poljoprivredne proizvodnje, popraviti lokalnu samodostatnost, poljoprivrednicima povećati zaradu, a potrošačima dati potpuno transparentan uvid u proces proizvodnje hrane koju konzumiraju.

Studenti zajedničkog sveučilišnog diplomskog studija Digitalna poljoprivreda na engleskom jeziku završetkom studija steći će 120 ECTS bodova i akademski stupanj magistra inženjera agronomije (mag. ing. agr.). Studij kroz 4 semestra uključuje obvezne predmete iz područja poljoprivrede i računarstva, s najvećim naglaskom na nastavne cjeline (teorijske i praktične) primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivrednim proizvodnim, stručnim i znanstvenim sustavima.