teška jesen

Koliko će rasti cijene hrane? Vučković: Ova inflacija je prolaznog karaktera, nije bila neočekivana

22.09.2021 u 22:49

Bionic
Reading

Koliko će rasti cijene hrane? Čeka li nas teška jesen i treba li se bojati vala poskupljenja? Na europskim burzama udvostručila se cijena struje, a plina utrostručile dok istovremeno raste i cijena goriva. Odgovore na pitanja pokušali su dati u emisiji Otvoreno HRT-a

'Voćarska proizvodnja devastirana je vremenskim neprilikama u travnju i ljetnom sušom. Proizvodnja voća smanjena je 30 posto u odnosu na prosjek. Stradale su rane sorte - marelice, trešnje i šljive što se vidjelo i po ljetnim cijenama. Cijena proizvodnje jabuka, krušaka i mandarina nije toliko skuplja. Nismo primjetili da je cijena proizvodnje previše utječe na cijenu voća s kojom izlazimo pred trgovačke lance', kazao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno'.

Markota je izrazio nadu da je gotovo s uvozom poljskih jabuka.

'Domaća jabuka je na policama i cijena je trenutno gotovo identična u odnosu na 2020.', dodao je.

Zbog poskupljenja transporta, ambalaže i struje za hladnjače nije siguran da će tako i ostati.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HPK) Zvonko Širjan ima 15.000 grla stoke, a izvozi u Italiju, Libiju i druge zemlje, ali najviše prodaje u Hrvatskoj. Komentirajući podatke Zavoda za statistiku kako je meso u odnosu na prošli kolovoz za razliku od gotovo svega ostaloga pojeftinilo 0,3 posto.

'Cijene mesa su na povijesno niskim razinama kod proizvođača, ne toliko kod trgovaca. Sojina sačma čime hranimo stoku skuplja je 40 posto, sojino zrno 80 posto, kukuruz 70 posto. Prema izračunu Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku - u svim se stočarskim sektorima bilježe gubici', kazao je stočar i potpredsjednik HPK Širjan. Izvijestio je da će s tim podacima u petak na sastanku izaći pred premijera Plenkovića.

Naglasio je kako nema opstanka stočarstva ako žitarice za prehranu stoke ne ostanu u Hrvatskoj. Smatra da je sada prekretnica - hoćemo li imati stočarstvo ili ne, te da je bit svega održivi razvoj. Zbog neusmjerenih politika hrvatski stočar nema svoju hranu kada mu to treba, tvrdi Širjan. Nade polaže u izmjene zakona koje su u pripremi.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila je kako neprekidno zastupa tezu da je stočarstvo najranjiviji sektor na koji treba obratiti posebnu pažnju - strukturno ga i zakonski urediti. Ponovila je i da treba na vrijeme odgovoriti na krize. Tako su, dodala je, uspjeli ispregovarati određene promjene Programa ruralnog razvoja koje bi trebale olakšati posebno poziciju stočarstva.

'Ja ne mogu prognozirati kretanje cijena. To se ne bi u ovom trenutku usudili ni oni koji se time bave puno više od mene, no ipak ću reći - poslat ću jednu pomirljivu poruku. Većina poznatih, ozbiljnih ekonomista još uvijek smatra da je ova inflacija prolaznog karaktera, nije bila neočekivana', kazala je Vučković.

Odgovarajući na pitanje hoće li ratari pšenicu koja ima dobru cijenu izvoziti - kazala je kako je rano za takve procjene. Izvozilo se više nego prethodnu godinu, to je činjenica, ali uvoza nije bilo, naglasila je.