UDAR NA SREDNJI SLOJ

Oporezivanje honorara posvađalo SDP i HNS

14.11.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Vlada je usvojila izmjene Zakona o porezu na dohodak koje, između ostaloga predviđaju obvezu podnošenja porezne prijave za sve koji uz redovnu plaću zarađuju na honorarima, ali uz protivljenje potpredsjednice Vesne Pusić i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka

'S ovakvim prijedlogom podnošenja porezne prijave, građane se, ovisno o poreznim osnovicama, oporezuje s 12, 25 i 40 posto. To je značajno više za sve one menadžere u trgovačkim društvima, posebno u poslovnim bankama, koje su imale visoke bonuse, visoke nagrade, a koje su nagrade uvijek prikazivale kao drugi dohodak', rekao je Linić.

Rezerve je izrazila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jer tu vidi udar na srednji sloj tj. one koji zarađuju oko 10 tisuća kuna.

'To je udar, uglavnom na srednji sloj koji čine profesori, liječnici, menadžeri, ljudi od kojih očekujemo da budu motor oporavak ove zemlje. Smatram da to možemo riješiti nekim dodatnim amandmanima na ovaj prijedlog ili raspravom', rekla je Pusić.

U raspravu se upleo i premijer Zoran Milanović. 'Živjeli smo bez ovoga 100 godina, po meni, pogrešno, jer je to bio prostor za, nije ispravno reći, bogaćenje; to nije bogaćenje, međutim, tu se ipak radi o višem srednjem sloju čiji poslodavci su na ekstra prihode i ekstra plaće, ako ćemo biti potpuno otvoreno, plaćali puno manju poreznu stopu. Ali vi ste sudjelovali u radnoj skupini, ministre. To je sve dogovoreno na radnoj skupini', kazao je Milanović te prozvao ministra gospodarstva za objašnjenje.

'Ali ja, nažalost, u Ministarstvu gospodarstva prijedloge ovoga zakona nisam vidio, nego smo ih dobili u utorak u kasnim večernjim satima', odgovorio je Vrdoljak.

Ministar Linić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade pojasnio da je HDZ-ova Vlada iz svojih razloga ukinula obvezu prijave drugog dohotka. To primjerice znači, kaže Linić, da jedan menadžer s godišnjim prihodom od 200 tisuća kuna na iznos iznad 130 tisuća kuna mora platiti porez po stopi od 40 posto, a domišljatiji poduzetnik taj iznos podijeli pa si isplati plaću do iznosa od 130 tisuća kuna, a ostatak kao bonus i na sve plati samo 25 posto.

Pri tome je kazao da je najveća 'rupa' bila kod menadžera koji su imali milijunske bonuse i na to plaćali 25 posto poreza.

Linić ističe kako će sada svi ti prihodi morati ući i poreznu prijavu, bez obzira po kojoj su osnovi ostvareni.