REFORMA LOKALNIH JEDINICA

'Općine nećemo ukidati, već ćemo im smanjiti ovlasti'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 29.02.2012 17:07
  • Objavljeno 29.02.2012 u 15:14
SLAVKO LINIĆ

SLAVKO LINIĆ

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Država i jedinice lokalne samouprave više neće imati zajedničke prihode. Porez na dohodak, dobit i imovinu prepuštamo gradovima i općinama da iz toga financiraju standard svojih građana, poručio je ministar financija Slavko Linić predstavnicima lokalnih jedinica na današnjoj zajedničkoj skupštini Udruge gradova i Udruge općina u zagrebačkom hotelu Sheraton

'Više neće biti prelijevanja prihoda na državnoj razini', istaknuo je ministar i pozvao udruge da razgovaraju o izmjena zakona o komunalnoj djelatnosti jer će dosadašnju komunalnu naknadu zamijeniti porez na imovinu.

Linić je ponovio poziv vlasnicima imovine da je stave u funkciju jer će se uvesti porez na imobiliziranu imovinu. Pojedinci se, prema njegovim riječima, uspješno ubacuju u prostorne planove lokalnih jedinica i tad umrtve svoj kapital.

'Lokalne vlasti ulažu u komunalnu infrastrukturu, uvode plin, grade ceste, a projekata nema. To je neprihvatljivo i štetno', rekao je Linić.

Najavio je da će ministarstvo financija kompenzirati gubitke najsiromašnijim općinama čiji će prihodi najviše pasti zbog povećanja neoporezivog dijela plaće. Pozvao je njihove čelnike da izračunaju koliko će izgubiti, ali ih je upozorio da u tu kalkulaciju ne ubacuju prijašnje minuse kad je HDZ-ova vlast podizala neoporezivi dio plaće.

Prije svog obraćanja čelnicima gradova i općina Linić je novinarima rekao da Vlada ne planira ukidati općine, već će o njihovim fiskalnim kapacitetima ovisiti kakve će im biti ovlasti.

'Poslove koje ne budu u stanju obavljati prepustit će regionalnoj jedinici. Ostat će im samo oni poslovi koje će moći financirati ubiranjem poreza. Ne može općina od tisuću stanovnika imati jednake ovlasti kao da je grad Zagreb', rekao je Linić.

Uz ministra financija, predstavnicima lokalnih jedinica obratio se i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić

U ovoj godini njegovo ministarstvo, priznao je Grčić, neće imati novaca da odgovori na sve zahtjeve lokalnih jedinica da im se pomogne u izgradnji komunalne infrastrukture.

'Oko 80 posto našeg budžeta je već rezervirano za ugovorene projekte iz prošlih godina. Više ćemo biti blagajna nego što možemo ulaziti u nove priče. Ali iduće godine kreće novi investicijski val i sufinanciranje projekata', najavio je Grčić.

Hrvatska će u 2013. dobiti 450 milijuna eura za regionalni razvoj zbog čega je nužno, poručio je, da lokalne jedinice pripreme što veći broj kvalitetnih projekata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!