oštre riječi

Održana prva 'Demontaža', među političarima zaiskrilo oko mirovina, cijene jaja i HEP-a

20.02.2024 u 13:47

Bionic
Reading

U prvoj 'Demontaži', debati Nove TV, poznata politička reporterka Sabina Tandara Knezović sučelila je na temu ekonomije i gospodarstva Damira Habijana (HDZ), Branka Grčića (SDP), Marija Radića (Domovinski pokret), Damira Bakića (Možemo!) i Zvonimira Troskota (Most)

Upitan kako bi preživio mjesec s 500 eura, koliko iznosi prosječna mirovina, Habijan je konstatirao da je bolje pitati kako preživjeti s mirovinom koja je bila 200 eura manja kad je Vlada stupila na vlast. 'U vladi Andreja Plenkovića mirovina je narasla 56 posto. Uvijek može više i bolje, ali rezultati su dobri', kaže HDZ-ov ministar.

Grčić je odvratio da je s 500 eura teško preživjeti jer ima ljude unutar obitelji koji bi bez pomoći teško preživjeli: 'Udio prosječne mirovine u HDZ-ovoj vladi je pao. Predložili smo dodatak na mirovinu tako da dođu na 750 eura u prosjeku.'

'Mislimo da su mirovine apsolutno premale. Nominalno su rasle, ali samo slijedom zakonske odredbe. Kanimo sistemski povećati sve mirovine, pored zakonskih usklađivanja, za 10 posto ukupno u mandatu. To je oko 200 milijuna eura i mi taj novac imamo', rekao je Bakić dok je Troskot komentirao: 'Broj ljudi koji su radno sposobni u odnosu na broj umirovljenika se smanjuje. Za mandata ove Vlade protjerano je 400 tisuća najvitalnijih ljudi. Radit ćemo na vraćanju naših ljudi, osobito iz Latinske Amerike.'

Na pitanje kako bi zaustavili inflaciju, Radić je rekao da treba smanjiti kreditiranje i osobnu potrošnju. 'Ponekad inflacija od 2,5 posto može biti poželjna, no problem je stagflacija koja se trenutno događa u Hrvatskoj', rekao je.

'Kad se analiziraju cijene, to su uglavnom uvozne komponente koje su utjecale na rast cijena. Proizvodili bismo električnu energiju po proizvodnoj cijeni, a HEP je uvezao struju po dvostruko većoj cijeni. Rješenje je samodostatnost', kazao je Troskot dok je Habijan poručio: 'Trend usporavanja inflacije je evidentan. Europska komisija predviđa nam za ovu godinu 2,6 posto, što je među tri najmanje stope. Inflacija je kod nas uvjetovana vanjskim faktorima.'

'Inflacija hrane i u ugostiteljstvu veća je od 40 posto u osam godina. A u istom periodu na 100 eura dobivate jedan euro veće kupovne moći. Pa je li to dovoljno za Hrvatsku? Mlake mjere ne mogu popraviti situaciju u Hrvatskoj. Uvozne cijene jesu bile početni uzrok, no ključna je inflacija pohlepe kod dijela poduzetnika. Zato smo se i zalagali za porez za ekstraprofite', komentirao je pak Grčić.

'Jaja u Hrvatskoj najskuplja su u Europi, uz Austriju. Pa mi ne možemo jaja napraviti kako treba', konstatirao je Radić.

Na pitanje zašto su hrvatska jaja najskuplja u EU, Bakić je rekao da treba učiniti sve da idemo prema prehrambenoj samodostatnosti.

'Imamo rješenje. Primjer su geotermalni izvori u Karlovcu, koji se mogu koristiti za toplinsku i električnu energiju, navodnjavanje i proizvodnju ekološke hrane. Iz toga se mogu napraviti i lječilišta. Zašto se to zaustavlja, a izbušene su sve rupe, zašto smo izgubili milijune kuna, to ne znam...', dodao je Troskot.

'Malo sam se zbunio, jesu li jaja ili geotermalna energija? Cijene diktira tržište. Kad govorimo o jajima, to je međuresorna suradnja u pitanju', odvratio je Habijan.

Po pitanju struje i hoće li ona poskupjeti ove godine, Habijan je rekao da je Vlada svim mjerama pokazala da vodi računa o kućanstvima i gospodarstvu tako da se smanji inflatorni pritisak. 'Vidim da se svi interesiraju što će biti nakon 1. travnja, sigurno je da ćemo htjeti da cijene ostanu kakve su i sada', dodao je.

Troskot je poručio da bi volio da se prezentira da ove godine dolazi na naplatu milijarda eura kredita HEP-u, kojim se financiraju mašinerije. 'Voljeli bismo da naši građani dobiju plin po jedan cent kao i Pavao Vujnovac', dodao je.

Cijelu emisiju pogledajte na YouTubeu.