FLEGO DOGOVARA S MRSIĆEM

Općina Raša planira pokretanje proizvodnje u bivšoj Prvomajskoj

21.08.2013 u 16:56

Bionic
Reading

Istarski župan Valter Flego i načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein razgovarali su jučer u Zagrebu s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem o problematici vlasništva nad nekretninama bivše tvornice alatnih strojeva Prvomajska u Raši

Istarska županija kupuje staračke domove za jednu kunu

Župan Valter Flego na sastanku s ministrom Mrsićem iznio je inicijativu o prijenosu vlasništva nad nekretninama Domova za starije i nemoćne na Istarsku županiju, koja je njihov osnivač. Naime, vlasništvo nad tim nekretninama preduvjet je da se zatraži ulaganje strukturnih fondova EU-a, s čime se ministar složio te, kako je priopćeno iz Kabineta župana, obećao da će za jednu kunu prepustiti vlasništvo Istarskoj županiji.

'Tvornica je nekad zapošljavala do 1.500 radnika i bila je važna za gospodarski razvoj općine, no uslijed raznih okolnosti proizvodnja je godinama ugašena, a zgrade svakodnevno sve više propadaju', kaže načelnica raške općine Paliska Bolterstain. Lokalne vlasti rješenje tog problema vide u što bržem pokretanju proizvodnje, za što, veli načelnica, zasad imaju tri pisma namjere potencijalnih ulagača.

Budući da je zgrada u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, razgovoru s ministrom Mrsićem prethodio je sastanak u ravnateljicom Zavoda, koja je podržala zahtjev da se tu pokrene proizvodnja.

Naime, pojašnjava načelnica Glorija Paliska Bolterstein, Hrvatski zavod za zapošljavanje može sklopiti s Općinom ugovor o najmu najviše na pet godina, no kako riječ o površini od oko 52 tisuće kvadrata te je potrebno ogromno ulaganje, budući da je gotovo cijeli prostor devastiran, tražilo se dugoročnije rješenje.

'Državnom uredu za upravljanje imovinom uputit će se zahtjev da ustupi zgradu u najam Općini, na način da se visina najma prebije iznosom ulaganja u objekt', kaže Paliska Bolterstein.

'Intencija sastanka je bila da vidimo postoji li interes za našu ideju i super sam zadovoljna jer svi su se složili da postoje dobri uvjeti za pokretanje nove proizvodnje', veli načelnica, napomenuvši da iz opreza, odnosno zbog ranijeg od strane slovenskog vlasnika neuspjelog oživljavanja proizvodnje, smatra da je o novim potencijalnim investitorima za sad još rano govoriti. Naime, u Raši očekuju da će kad projekt krene biti još zainteresiranih, a u obzir dolazi samo proizvodnja.

'Vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti reakcije Državnog ureda za upravljanje imovinom i povjerenstva Vlade na taj zahtjev, nakon čega će Općina Raša učiniti sve kako bi se ubrzao proces stavljanja objekta u funkciju, što će zasigurno donijeti novi gospodarski zamah i potaknuti nova zapošljavanja', zaključuje Paliska Bolterstein.