IVO MARKOTIĆ

Omiljeni Čačićev bankar dobio priliku u Badelu

15.04.2013 u 07:35

Bionic
Reading

Ivo Markotić, bivši direktor Centar banke Dragutina Biondića, koja je pod egidom okrupnjavanja malih banaka spašena novcem poreznih obveznika, imenovan je na čelo Badela 1862. Većinski vlasnik Badela je država, koja se bezuspješno mjesecima pokušava riješiti ovog proizvođača pića

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, kojim upravlja HNS-ovac Ivan Vrdoljak, Vlada je krajem tjedna smijenila Srđana Oreba i za šefa Badela imenovala Ivu Markotića. On je bio na čelu Centar banke od 2011. do ožujka 2013., kada ga je novi većinski vlasnik, fond Alternative Private Equity, smijenio s čelne pozicije i zadržao ga kao savjetnika.

Razdoblje njegova upravljanja ne može se okarakterizirati uspješnim, jer je banka bila u problemima s niskom adekvatnošću kapitala pa je dogovorena dokapitalizacija od 97 milijuna kuna s fondom Alternative po sustavu pola privatni, a pola državni novac. Nakon dokapitalizacije objavljen je polugodišnji gubitak banke od 42,4 milijuna kuna, a gubitak na razini 2012. popeo se na čak 67 milijuna kuna. Ne čudi zato da je Alternative kao novi većinski vlasnik, nakon što je udio Dragutina Biondića smanjen na 34 posto, smijenio Markotića i postavio Tomislava Marinca.

Uoči parlamentarnih izbora i dolaska Kukuriku koalicije na vlast, Centar banka dala je garanciju Čačićevom posrnulom građevinskom poduzeću Coning za kredit od 4,2 milijuna kuna, koji mu je isplatilo državno Croatia osiguranje. Zato je, bez obzira na priče o okrupnjavanju malih banaka, dokapitalizacija novcem poreznih obveznika protumačena kao vraćanje usluge tadašnjeg potpredsjednika Vlade Radimira Čačića (HNS) vlasniku banke. Iako Čačić više nije predsjednik stranke, sada je HNS-ov ministar Vrdoljak prepoznao Markotića kao rješenje za Badel.

Markotić je karijeru počeo 1992. kao šef Slavonske banke Osijek, koja je kasnije sanirana državnim novcem i na kraju prodana Hypo banci. Nakon prodaje otkriveni su skriveni rizični plasmani pa je Hypo tužio državu i porezni obveznici morali su platiti 35 milijuna eura odštete. Smatralo ga se bliskim HDZ-ovoj tehnomenadžerskoj struji Zlatka Mateše, koja je zagovarala prodaju banke strancima, nasuprot struji Kutle – Glavaš koja je htjela banku za sebe. Bio je optužen jer je u vrijeme sanacije banke, navodno suprotno zakonu, financirao košarkaški klub, no vrlo brzo je oslobođen i proglašen nevinim.

'Znate li koja je razlika između bankara i soma? Jedan je ljigavac i lovi u mutnom, a drugi je riba', ovu samoironičnu šalu ispričao je Markotić u intervju Lideru 2011., kao novopečeni šef Centar banke.

U Badel dolazi umjesto Srđana Oreba, čiji rezultati također nisu bili sjajni. Unatoč trudu i najavama o osvajanju Kine, država je sanirala tvrtku pretvarajući dugove u vlasnički kapital i najavila prodaju. No usred tog postupka, tvrtka je zatražila predstečajnu nagodbu. Preneseni gubitak Badela krajem prošle godine premašio je 330 milijuna kuna, što je više od temeljnog kapitala koji iznosi 313,7 milijuna kuna. Prvi krug prodaje je propao, a s obzirom na to da zasad još nema ozbiljnih ponuda, prodaja bi mogla potrajati. Markotića zato čeka težak zadatak održavanja bolesnika na životu.