štedi se vrijeme

Odlične vijesti: Noviteti za roditelje u aplikaciji eDnevnik, poboljšana i aplikacija mPorezna

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 16.09.2022 13:09
  • Objavljeno 16.09.2022 u 13:09
Učenici - ilustracija

Učenici - ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'S novom verzijom aplikacije mPorezna nastavljamo s poboljšanjem korisničkog iskustva, u ovom slučaju poslovnih subjekata koji sada jednostavno i brzo mogu dodjeljivati i ažurirati ovlaštenja za pristup podacima. Uvođenjem novih funkcionalnosti štedi se vrijeme i olakšava poslovanje što predstavlja jednu od direktnih koristi digitalizacije', navodi Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery. Ovlaštenja mogu dodijeliti i ažurirati građani, zakonski zastupnici u poslovnim subjektima te ostali ovlaštenici s postojećim ovlaštenjem, a za dodjelu ovlaštenja dovoljno je prijaviti se bilo kojom NIAS vjerodajnicom (osobni i poslovni certifikati, tokeni poslovnih banaka te korisnička imena i lozinke).

Nove funkcionalnosti omogućuju poreznim obveznicima prijavu i korištenje usluga za poslovne subjekte u kojima su zakonski zastupnici te dodjelu i ažuriranje ovlaštenja. Također, računovodstveni servisi i ostali opunomoćenici sada mogu koristiti usluge mPorezne za porezne obveznike za koje imaju dodijeljena ovlaštenja.

Broj usluga na portalu e-Građani trenutno je 104 i kontinuirano se radi kroz provedbu novih projekata i kroz predviđene procese digitalizacije na uspostavi novih usluga.

Među najčešće korištenim uslugama su ePorezna i e-Dnevnik za roditelje, a od ovog tjedna potvrdu o statusu učenika možete preuzeti iz aplikacije e-Dnevnik na portalu e-Građani. Ovom je e-uslugom omogućeno izdavanje potvrda o trenutnom statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola. Prijava se vrši AAI(autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava) identitetom (za učenike, podaci kojima ulazite u e-Dnevnik) ili pristupnim podacima u sustavu e-Građani (roditelji preko ePass korisničkog imena i lozinke, bankovnih tokena ili mobilnih aplikacija, smart kartica, elektroničke osobne iskaznice – eOI itd.)

Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1,7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera i prikupljali ili donosili razne potvrde i papire.

  • +14
  • +11

Prvog dana škole svečano otvorena novoobnovljena zgrada OŠ Nikole Andrića u Vukovaru

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!