VLADA IZMIJENILA UREDBU

Od utorka na pumpama nove cijene goriva: Benzin jeftiniji, dizel skuplji, a plavi dizel...

19.07.2022 u 07:22

Bionic
Reading

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je utvrdila nove najviše maloprodajne cijene naftnih derivata

U razdoblju od iduća dva tjedna, cijena litra osnovnog benzina stajat će 13,02 kune, a dizela 13,43 kune. Tako će od utorka cijena litre benzina biti 48 lipa niža, dok će kod cijene dizela doći do poskupljenja od 35 lipa.

Nadalje, u sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, a uredbom je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Također, Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju, prema kojoj trgovačka marža ostaje i idućih 14 dana 65 lipa za litru benzina i dizela, a i idućih 14 dana ostaje na snazi i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. Odluku o smanjenju tih trošarina Vlada je donijela 4. srpnja.

Kako se navodi u obrazloženju, za vrijeme važenja te izmijenjene uredbe, očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 72 milijuna kuna.