POTPISAN UGOVOR

Obveznice grada Varaždina uvrštene na Zagrebačku burzu

14.04.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Grad Varaždin izdao je desetgodišnju obveznicu u iznosu od 67 milijuna kuna, a u srijedu je potpisan i ugovor o njihovu uvrštenju na na Službeno tržište Zagrebačke burze, što je prvo uvrštenje municipalnih obveznica još od 2008. godine, izvijestili su iz Grada Varaždina

U sjedištu Zagrebačke burze ugovor o uvrštenju potpisali su član Uprave Zagrebačke burze Tomislav Gračan i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Iz Grada Varaždina u priopćenju ističu i da su institucionalni ulagatelji (banke, mirovinski i investicijski fondovi, osiguravajuća društva) iskazali velik interes za upis obveznica, a dodatno su interes iskazali i pojedini građani te je ukupni interes za municipalnim obveznicama Grada Varaždina iznosio više od 233 milijuna kuna.

"Takav interes najbolje govori o povjerenju investitora u Grad Varaždin, koji u obzir uzimaju ne samo što je grad danas, nego isto što će grad biti sutra. A tu su napravljeni značajni iskoraci prema gradu novih tehnologija, što zorno svjedoče nova ulaganja u Tehnološki park i investicije u Gospodarskoj zoni Brezje. Uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze svakako će pridonijet jačanju reputacije Grada Varaždina i privlačenju novih investicija te podići transparentnosti poslovanja grada", istaknuo je Čehok nakon potpisivanja ugovora.

Član Uprave Zagrebačke burze Tomislav Gračan je naglasio kako je to prvo uvrštenje municipalnih obveznica od 2008. godine.

"Izuzetno nam je drago da se Grad Varaždin odlučio za ovakav model financiranja. Svako novo izdanje predstavlja daljnji poticaj transparentnosti i razvoju domaćeg tržišta kapitala, a ovime se širi i spektar investicijskih mogućnosti na hrvatskom tržištu. Municipalne obveznice globalno su vrlo atraktivan financijski instrument, a do sada su definitivno bile nedovoljno zastupljene na našem tržištu. Nadamo se da će i druge jedinice lokalne samouprave prepoznati prednosti ovakvog načina prikupljanja kapitala za svoje razvojne potrebe", izjavio je Gračan.

Rok dospijeća obveznice Grada Varaždina je 13. travnja 2031. godine, a obveznica je izdana uz fiksnu kamatnu stopu od 1,65 posto, koja će se isplaćivati polugodišnje.

Otplata obveznice bit će amortizirajuća, prvih pet godina neće biti isplate glavnice, dok će se tijekom posljednjih pet godina, prilikom svake polugodišnje isplate kamate, isplaćivati i 10 posto glavnice.

Prikupljena sredstva Grad Varaždin investirat će u razvojne kapitalne projekte - kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju POS-stanova, komunalno opremanje gospodarske zone Brezje, izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra Beli kipi te uređenje sustava podzemnih kontejnera za prikupljanje otpada, zaključuje se u priopćenju Grada Varaždina.

Prvi dan trgovanja municipalnim obveznicama Grada Varaždina na Burzi bit će petak, 16. travnja, predviđeno je odlukom Zagrebačke burze o uvrštenju tih obveznica na Službeno tržište.