tportalov vodič

Obrtnici paušalci izvukli deblji kraj? Istražili smo koliko su im povećani porezi

25.01.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Od početka ove godine obrtnicima paušalcima donekle su povećane porezne obveze, ali su i dalje zadržali povlašten status u oporezivanju u odnosu na ostale poduzetnike. Tko može postati paušalni obrtnik i kolika su davanja u 2024. godini, donosimo u tportalovu vodiču

U sustav paušalnog oporezivanja mogu ući obrtnici i poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a i ostvaruju godišnji promet do 40.000 eura. Umjesto oporezivanja prema poslovnim rezultatima, koje zahtijeva puno administracije da bi se utvrdili iznosi dohotka ili dobiti kao osnovice za porez, u slučaju paušalnog obrta porez se utvrđuje u paušalnom iznosu na temelju godišnjih primitaka.

Obrtnici koji se odluče za takav način plaćanja poreza trebaju voditi samo knjigu prometa (obrazac KPR), u pisanom ili elektroničkom obliku, iz koje je vidljivo koje su račune izdali te kako su i kada naplaćeni.

Kako se utvrđuje iznos poreza?

Obrtniku koji podnese zahtjev za plaćanjem paušalnog poreza Porezna uprava određuje osnovicu za porez na dohodak na temelju ostvarenih godišnjih primitaka prethodne godine ili predviđenih primitaka za tekuću godinu ako je riječ o novom poreznom obvezniku, onom koji započinje obavljati djelatnost.

Paušalni poduzetnici raspoređeni su u pet poreznih razreda, ovisno o visini godišnjih primitaka.

Predujam paušalnog poreza plaća se tromjesečno, do zadnjeg dana svakog tromjesečja.

Izračun poreza za 2024.

U 2024. porezni razredi su blago povišeni zbog zaokruživanja eurskih iznosa na više. Poreznim izmjenama ukinut je prirez, ali je porezna stopa povećana s 10 na 12 posto, što je dovelo do rasta poreznog opterećenja.

U gradovima i općinama bez prireza porezna obveza povećana je za 20 posto, a u onima s prirezom povećanje je manje, razmjerno veličini ukinutog prireza.

Primjerice, obrtnik s primicima od 30.000 eura u gradu koji nije imao prirez lani je plaćao tromjesečno 114,48 eura poreza, a ove godine plaćat će 137,70 eura, odnosno 23,22 eura više. S druge strane, obrtnik u Zagrebu lani je plaćao 135,09 eura, a ove godine plaćat će 137,70 eura, odnosno 2,61 euro više.

  • +2
Obrtnici Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Porezna prijava

Paušalni obrtnici trebali su do 15. siječnja predati godišnje izvješće o ostvarenom dohotku za 2023. godinu (obrazac PO-SD). Na temelju godišnjeg izvješća, koje sadrži podatke o naplaćenim primicima i plaćenom porezu, Porezna uprava određuje osnovicu i razrezuje poreznu obvezu za iduću godinu.

Ako obrtnik ostvari veći ili manji promet te uđe u viši ili niži razred oporezivanja, na temelju godišnje prijave utvrđuje se razlika paušalnog poreza za uplatu ili povrat, kao i porezna obveza za sljedeću godinu.

Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za 2024.

Status paušalnog obrtnika privlačan je i zbog nižih obveza za doprinose. Osnovica za obračun doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iznosi 40 posto prosječne bruto plaće. Ukupni mjesečni doprinosi za 2024. paušalcima iznose 227,76 eura. U odnosu na prošlu godinu povećani su za 28,16 eura zbog povećanja prosječne plaće.

Hrvatska obrtnička komora upozorila je da je porezna reforma zaobišla paušalne obrtnike u pogledu umanjenja osnovice za plaćanje doprinosa za mirovinsko osiguranje prvog stupa.

Tko može biti paušalni obrtnik?

Paušalno oporezivanje omogućeno je fizičkim osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta prema posebnom propisu, s izuzetkom onih koji se bave trgovinom i ugostiteljstvom. Iznimno, i trgovcima i ugostiteljima dopušteno je paušalno oporezivanje pod uvjetom da u poslovanju koriste poljoprivredne proizvode iz vlastite proizvodnje.

Ovaj oblik oporezivanja dohotka najpogodniji je za poduzetnike početnike i uslužne djelatnosti s jednim zaposlenim. Paušalno oporezivanje isplati se i osobama koje obrtničku djelatnost, odnosno domaću radinost ili slobodno zanimanje, obavljaju kao drugu djelatnost, uz radni odnos ili mirovinu, jer propisane doprinose mogu plaćati na osnovi ostvarenog paušalnog dohotka.

Paušalno oporezivanje nije dopušteno osobama koje obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja.

Također, status paušalnog poreznog obveznika ne mogu koristiti osobe koje su registrirale obrt, ali njihova djelatnost ima obilježja nesamostalnog rada (prikriveni radni odnos).