Nogometne milijarde

Nogomet je odmakao daleko od zabave, pogledajte kolike milijarde okreće 10 najvećih klubova

17.06.2018 u 21:44

Bionic
Reading

Prihodi koje ostvaruju nogometni klubovi proteklih godina dodatno su promijenili strukturu u korist medijskih prava i drugih komercijalnih izvora, dok se od ulaznica za susrete danas ostvaruje manje od petine zarade

Slučaj odbjeglog Zdravka Mamića poslije osude domaćoj je javnosti ovih dana mogao poslužiti za to da se ponovo podsjeti koliko se profesionalni sport u posljednja dva do tri desetljeća iz kategorije zabave i relaksacije pretvorio u čistu gospodarsku djelatnost. Iznosi koje zarađuju pojedini sportaši i cijene njihovih transfera brojke su koje najčešće najviše odjekuju u medijima i javnosti, no pomalo u sjeni velebnih stadiona okreće se puno obilniji biznis.

U sportu se danas tako, osim od transfera igrača i ulaznica za susrete, puno masnije zarađuje od sponzorstava i prodaje medijskih prava, od prodaje robe brendirane imenom igrača ili klubova, preko dodatnih prihoda na stadionima i dvoranama, pa sve do bogatih nagrada na turnirima i još koječemu. Američki magazin Forbes iskoristio je priliku na početku Svjetskog prvenstva u nogometu, globalno najpopularnijem sportu, da objavi redovnu godišnju listu najvrednijih nogometnih klubova u svijetu.

Ne čudi, naravno, to što se na listi nalaze europski klubovi. Iako su Sjedinjene Američke Države zaslužne za to što je zarađivanje u sportu podignuto na poslovičnu razinu umjetnosti, nogomet je ipak daleko popularniji na Starom kontinentu nego u SAD-u. Među dvadeset najvrednijih nogometnih klubova njih osam je iz Velike Britanije, pet iz Italije, po tri iz Njemačke i Španjolske i jedan iz Francuske.

Podaci koje je objavio Forbes pokazuju da se u posljednjih nekoliko godina struktura prihoda nogometnih timova dodatno promijenila u korist prava za prijenos i drugih komercijalnih stavki. U sezoni 2011.-12. od prava prijenosa oni su ostvarivali 40 posto prihoda, a taj je udio u prošloj sezoni porastao na 44 posto. Udio prihoda od drugih komercijalnih izvora također je porastao s 37 na 39 posto, dok se od ulaznica na susrete prije pet godina ostvarivalo 23 posto prihoda, a sada je to 17 posto.

  • +8
Prelijepe ruske navijačice na SP-u u nogometu Izvor: Pixsell / Autor: David Klein/Press Association/PIXSELL

Pet najvećih europskih nogometnih liga godišnje samo od prava prijenosa susreta zarađuje 8,2 milijarde dolara, s time da je daleko najatraktivnija engleska nogometna Premier liga s 4,3 milijarde dolara. Na drugom mjestu nalazi se njemačka Bundesliga s 1,6 milijardi dolara, a slijede talijanska Serie A i španjolska La Liga s oko 1,3 milijarde dolara prihoda od prava emitiranja, dok se na petom mjestu nalazi francuska Ligue 1, koja je upravo nedavno obnovila ugovor za televizijske prijenose i godišnji prihodi bi joj se trebali kretati oko 950 milijuna dolara.

Uz izračun vezan samo s nogometom, Forbes je napravio listu najprofitabilnijih i najvrednijih sportskih klubova uopće, a među njima uz europske nogometne klubove dominiraju oni američke košarke i nogometa. Najvredniji sportski klub na svijetu je, prema tim izračunima, klub američkog nogometa Dallas Cowboys, čija se vrijednost procjenjuje na 4,8 milijardi dolara. Taj se tim nalazi i na vrhu liste najprofitabilnijih sportskih timova. U sezoni 2016.-2017. operativna dobit mu je dosegnula čak 350 milijuna dolara.

U nastavku prenosimo popis deset najvrednijih prema podacima iz sezone 2016./2017.:

1. Manchester United

4,12 milijardi dolara

  • +10
FA kup, Manchester United - Tottenham Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovogodišnji drugoplasirani klub iz engleske lige najvredniji je nogometni klub na svijetu, kojem je vrijednost u jednoj sezoni skočila za više od deset posto, s 3,69 milijardi dolara na sadašnju razinu.

ManU, čijim se dionicama trguje na njujorškoj burzi, u lanjskoj je sezoni ostvario prihode od 737 milijuna dolara i operativnu dobit od 254 milijuna dolara, što je gotovo 50 posto više nego što ostvari bilo koji drugi nogometni klub.

2. Real Madrid

4,09 milijardi dolara

  • +25
Finale Lige prvaka 2018., Real Madrid - Liverpool Izvor: Pixsell / Autor: David Klein/Press Association/PIXSELL

Tek nešto manje od Manchester Uniteda vrijedi španjolski klub u kojem igraju hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić.

Real, ovogodišnji pobjednik Lige prvaka, u prethodnoj sezoni imao je prihode od 735 milijuna dolara i operativnu dobit od 94 milijuna dolara.

3. Barcelona

4,06 milijardi dolara

  • +2
La Liga, Barcelona - Real Sociedad Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na trećem se mjestu nalazi ovogodišnji prvak španjolske lige, nogometni klub Barcelona, u kojem igra i Ivan Rakitić.

Barcelona, prema izračunu Forbesa, vrijedi nešto više od četiri milijarde dolara, a lani je imala prihode od 706 milijuna dolara.

4. Bayern München

3,06 milijardi dolara

  • +25
Niko Kovač - novi trener Bayerna Izvor: Profimedia / Autor: Pixathlon/SIPA

Prvaci njemačke Bundeslige nalaze se na četvrtom mjestu.

Klub kojeg će s trenerske pozicije u idućoj sezoni voditi bivši hrvatski reprezentativac Niko Kovač u lanjskoj je sezoni imao prihode od 640 milijuna dolara.

5. Manchester City

2,47 milijardi dolara

  • +11
Slavlje igrača Manchester Cityja nakon osvojenog naslova Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovogodišnji slavodobitnici engleske Premier lige nalaze se na petom mjestu najvrednijih svjetskih nogometnih klubova.

U lanjskoj su sezoni samo od medijskih prava ostvarili 258 milijuna dolara prihoda, što je najviše među engleskim klubovima, a ukupni prihodi iznosili su im 575 milijuna dolara, uz 133 milijuna dolara operativne dobiti.

6. Arsenal

2,24 milijarde dolara

  • +10
Premier liga, Arsenal - Burnley Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Londonski klub s poviješću dugom više od 130 godina u lanjskoj je sezoni vrijedio 2,24 milijarde dolara, 16 posto više nego godinu prije.

Sponzorski ugovor prema kojem igrači Arsenala na majicama nose ime avioprijevoznika Emiratesa u veljači ove godine je produljen za dodatnih pet godina, do sezone 2023./2024., a klubu će donijeti više od 250 milijuna dolara.

7. Chelsea

2,06 milijardi dolara

  • +7
Premier liga, Chelsea - Liverpool Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nogometni klub u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča u lanjskoj sezoni ostvario je prihod od 466 milijuna dolara.

To je za 12 posto više nego godinu ranije.

8. Liverpool

1,94 milijarde dolara

  • +7
Premier liga, Liverpool - Stoke City Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Finalist ovogodišnje Lige prvaka i klub hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena nalazi se na osmom mjestu Forbesove liste.

Vrijednost im je u lanjskoj sezoni skočila za čak 30 posto, a Forbes navodi da su im prihodi od 2010. udvostručeni te operativna dobit samo u sezoni 2016./2017. s 93 milijuna dolara više nego utrostručena.

9. Juventus

1,47 milijardi dolara

  • +10
Serie A, Roma - Juventus Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Talijanski prvaci nalaze se na devetom mjestu najvrednijih svjetskih nogometnih klubova. U lanjskoj sezoni samo su od Lige prvaka ostvarili 120 milijuna dolara prihoda, usprkos tome što su u finalu izgubili od Real Madrida.

Vlasnički udio u Juventusu drži poznata talijanska bogataška obitelj Agnelli, najpoznatija po svojem velikom tragu u tamošnjoj automobilskoj industriji.

10. Tottenham Hotspur

1,24 milijarde dolara

  • +11
Premier liga, Manchester City - Tottenham Hotspur Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Phil Noble

Klub kojem je trenutno domaći teren poznati Wembley, jer je njihov stari stadion srušen kako bi se sagradio novi u projektu vrijednom milijardu dolara, nalazi se na desetom mjestu Forbesove liste.

Tottenham je ovu sezonu završio na trećem mjestu engleske lige, a u prethodnoj je imao prihode od 387 milijuna dolara i operativnu dobit od 141 milijun dolara.