igra s euriborom

Njemačka kaznila Deutsche Bank zbog skandala s kamatnim stopama

29.12.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Njemački regulator Bafin izrekao je u srijedu Deutsche Banku novčanu kaznu od 8,66 milijuna eura zbog 'propusnih' mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri izračunu kamatnih stopa

Deutsche Bank dostavlja podatke koji se koriste za izračun referentne kamatne stope euribor, a kažnjen je zato što njegovi sustavi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vrijeme nisu dobro funkcionirali, priopćio je njemački financijski regulator.

Euribor (ponudbena kamatna stopa za eurske međubankovne pozajmice) koristi se kao osnova za bankovne transakcije vrijedne tisuće milijardi eura i utječe na financijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih financijskih izvedenica.

Prije nekoliko godina utvrđeno je da su zaposlenici nekoliko velikih svjetskih banaka, uključujući Deutsche Bank, godinama manipulirali podacima koji se koriste pri izračunu tih referentnih kamatnih stopa kako bi povećali zaradu.

Od početka 2018. godine banke koje dostavljaju podatke za izračun euribora zakonski su obavezne spriječiti eventualne manipulacije i jamčiti točnost podataka.

Prema navodima bankarskih supervizora, Deutsche Bank nije ispunio te obaveze u više navrata u razdoblju revizije 2019. i 2020. godine.

Deutsche Bank prihvaća kaznu, rekla je glasnogovornica, dodavši ipak da ne vide naznaka da su "navedene činjenice rezultirale netočnim podacima u izvješću koje je dostavljeno voditelju postupka izračuna referentnih vrijednosti".

sve osim nogometa

Učitavanje...