NOBELOVAC STIGLITZ

'Njemačka je problem, a ne Grčka'

29.01.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i bivši šef Svjetske banke Joseph Stiglitz izjavio je u ponedjeljak za CNBC da bi eurozona trebala opstati, ali ako se raspadne, bilo bi bolje da je napusti Njemačka, a ne Grčka

'Iako je bio eksperiment ujediniti je, ništa nije podijelilo Europu kao što je to učinio euro', kazao je Stiglitz za CNBC.

Rizik od grčkog izlaska iz eurozone povećao se nakon pobjede Sirize, stranke koja je protiv politike štednje i rezova, na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju.

'Grčka nije jedino gospodarstvo koje se bori pod eurom, i to je razlog zašto je potreban nov pristup', rekao je Stiglitz.
'Javne politike koje je Europa natovarila Grčkoj jednostavno ne djeluju, a to se odnosi i na Španjolsku i druge zemlje', dodao Stiglitz.

Profesor sa Sveučilišta Columbia jedan je od 18 uglednih ekonomista koji supotpisuju pismo u kojem navode da će Europa imati koristi od pružanja novog početka Grčkoj. No u pismu u Financial Timesu prošlog tjedna također su naglasili kako će Grčka morati provesti reforme.

'Grčka je napravila nekoliko pogrešaka... ali Europa je napravila još veće pogreške', rekao je Stiglitz za CNBC. 'Lijek koji su dali bio je otrovan. Vodio je do povećanja duga i propadanja gospodarstva', smatra Stiglitz.

'Ako Grčka napusti eurozonu, mislim da će Grčkoj zapravo biti bolje. (...) Postojat će razdoblje prilagodbe. No Grčka će početi rasti', rekao je Stiglitz. 'Ako se to dogodi, vidjet ćete i Španjolsku i Portugal koji uzvikuju I nama su dali ovaj otrovni lijek, a alternativa postoji.'

Stiglitz smatra kako očuvanje jedinstvene valutu zahtijeva veću integraciju.
'Postoji cijeli niz nedovršenih gospodarskih programa s kojima se većina ekonomista usuglasila, osim njemačkih', kaže Stiglitz.

On je rekao da je pravi problem Njemačka, koja je imala velike koristi od uvođenja eura. 'Većina ekonomista govori da je najbolje rješenje za Europu, ako se raspadne, da je napusti Njemačka. Marka bi se podigla, njemačka ekonomija bila bi obuzdana.'

Prema tom scenariju, Njemačka bi shvatila koliko je potrebno da eurozona ostane ujedinjena, a možda bi onda bila i spremna pomoći zemljama koje se bore.

'Nada je bila to da će uz zajedničku valutu rasti zajedno. No to bi trebalo raditi u oba smjera', kazao je Stiglitz.