željni razgovora

Nijemci bi ulagali u Slavoniju i turizam

21.09.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Postoji mogućnost intenziviranja gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke, pogotovo u području investicija u turizam te u Slavoniji, zaključili su u četvrtak na sastanku u Ministarstvu državne imovine ministar Goran Marić i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas E. Schulz

O tom su sastanku u četvrtak izvijestili iz Ministarstva državne imovine.

Ministar Marić i veleposlanik Schulz razgovarali su o razvoju gospodarske suradnje dviju zemalja, investicijskim projektima te novom zakonu o upravljanju državnom imovinom i registru državne imovine.

Njemački veleposlanik Hrvatsku je označio bitnim partnerom za Njemačku, čiji su gospodarstvenici, kako prenose njegove riječi iz Ministarstva 'željni razgovora i kontakata o mogućnostima ulaganja u razvoj investicijskih projekata posebno na području Slavonije'.

Ministar Marić je veleposlaniku kazao kako Ministarstvo planira aktivirati više desetljeća zapuštenu državnu imovinu te da će to omogućiti novi zakon o upravljanju državnom imovinom, koji će na snagu, kako je najavio, stupiti do kraja ove godine.

'Novi zakon omogućit će brže aktiviranje državne imovine i pojednostaviti postupke davanja u zakup, koncesije ili prodaju. Investicije su temelj razvoja društva i vjerujem da će se realizirati mnogi projekti', rekao je ministar.

Iz Ministarstva državne imovine prenose i da je njemačkog veleposlanika zanimalo postoji li registar državne imovine, budući da njemačka poduzeća žele investirati u Hrvatsku, na što mu je ministar odgovorio da njegovo ministarstvo priprema i nacrt prijedloga zakona o Središnjem registru državne imovine, kojeg će voditi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

'Registar će biti sveobuhvatan i sadržavati podatke o svim oblicima imovine u vlasništvu RH, a ne samo o imovini kojom upravlja Ministarstvo, već i o imovini kojom upravljaju druga tijela', objasnio je Marić.