TVRTKA IZ AFERE KAMENSKO

Ni kobilje mlijeko, ni nagodba, nego stečaj Vilinskih poljana

Kamensko

Kamensko

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Tvrtka Vilinske poljane, u vlasništvu novinskog izdavača Ninoslava Pavića i bivšeg nadzornika tvornice Kamensko Davora Vlajčevića, ipak će otići u stečaj. Iako im je nakon otvaranja predstečajne nagodbe dva puta produljivan rok za dopunu dokumentacije, vlasnici tražene papire nisu uspjeli sakupiti u šest mjeseci, pa je početkom tjedna Financijska agencija predložila stečaj nad tvrtkom široj javnosti poznatom iz afere 'kobilje mlijeko'. Vilinske poljane trebale su se preko založnog prava domoći dijela nekretnina Kamenskog, no sada će zbog tereta hipoteka i niza ovrha, njihovu najvredniju nekretninu, dvorac Golubovec, preuzeti banke i država

Zbog nemogućnosti podmirenja duga od 63 milijuna kuna, Vilinske poljane predale su zahtjev za predstečajnu nagodbu još krajem veljače. Kada im je prvi put istekao rok za predaju dokumentacije, čak su i 'napumpali' bilancu poduzeća, želeći izbjeći klasični stečaj, no na kraju ipak nisu prikupili sve što je potrebno i odustali su od nagodbe.

U žalbi su tvrdili da njihove nekretnine vrijede dvostruko više od knjigovodstvene vrijednosti, čak 40 milijuna kuna, te da su postigli dogovor s dijelom vjerovnika da im smanje obaveze za 11,5 milijuna kuna. Na listi 'dogovorenih', koji su im trebali otpisati zajmove, najveći iznos od 5,6 milijuna kuna odnosi se na kredit koji je tvrtki dao Hrvoje Gašparinac, za kojeg su mediji zabilježili da je bio kum Miroslava Kutle i pripadnik tzv. knežijske skupine.

U javnosti se tajkuna Miroslava Kutlu smatra ključnom osobom u pokušaju preuzimanja nekretnina propale tvornice Kamensko, jer su tvrtku preuzeli nekadašnji Kutlini operativci, Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, koji su prezadužili poduzeće kako bi na njegovu imovinu mogli staviti zabilježbe. Kasnije je otkriveno da je u nekretninskim operacijama sudjelovao i Ninoslav Pavić, koji je 2011. postao suvlasnik Vilinskih poljana, nakon što je od Kutle već preuzeo i Daltu d.o.o., nekadašnju članicu njegove Globus grupe. Vilinske poljane drže 18 posto dionica Kamenskog, no i nešto što je puno vrednije od dionica tvornice u stečaju – založna prava nad nekretninama te propale tvrtke.

Iako su radnice Kamenskog 2011. prosvjedovale pred DORH-om smatrajući da su njihovi direktori zbog vrijednih nekretnina u centru Zagreba namjerno uništili tekstilnu tvornicu, u slučaju Kamensko podignuta je tek jedna optužnica, i to zbog nenamjenskog trošenja državnog novca, što s malverzacijama s nekretninama direktno nema veze.

Od lani optužene šestorke najpoznatiji su bivši direktor Kamenskog Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, čije su Vilinske poljane bile nositelj projekta uzgoja konja i proizvodnje kobiljeg mlijeka. Za taj su projekt od Fonda za razvoj i zapošljavanje dobili 14 milijuna kuna (u periodu 2008. i 2009), formalno isplaćenih sestrinskoj tvrtki Eko grad, no umjesto na kupnju kobila novac izmužen iz proračuna prelio se na mrežu povezanih tvrtki. Odužili su se i državnom činovniku Petru Tonkoviću koji im je sredio kredit, i to tako što su njegovoj majci liječnici plaćali privatne ginekološke preglede za radnice Kamenskog.

A zašto su Vilinske poljane naprasno odustale od pokušaja nagodbe i odlučile se prepustiti sudbini? U predstečajnom procesu na stranicama Fine dostupni su brojni dokumenti koji govore o poslovanju tvrtke, pa se odustajanje može tumačiti i strahom od neugodnog izlaganja javnosti, ali i nesređenim knjižnim vlasništvom, mogućim gubitkom koncesije bez koje ne mogu koristiti njihovu najvredniju nekretninu, dvorac Golubovec u Donjoj Stubici, i naravno neizvjesnom poslovnom perspektivom tvrtke koja na vratu ima DORH.

Iz papira koje su predali Fini vidljivo je ukupna dugovanja Vilinskih poljana iznose 63,3 milijuna kuna: krediti banaka iznose 29,4 milijuna kuna s kamatama, a ostale obveze od 33,9 milijuna kuna odnose se na zajmove bliskih tvrtki i privatnih osoba.

Većina potraživanja odnosi se na tri vjerovnika: Karlovačku banku, Vabu i Eko grad - 43,2 milijuna. S obzirom da dvije banke i Fond za razvoj (ugasla agencija na čijem je čelu bio Vinko Mladineo) imaju založna prava na dvorac Golubovec (zapravo polovicu jer je ostatak u državnom vlasništvu) i okolno zemljište, i da su svi već sjeli ovrhama, za očekivati je da će se naplatiti iz stečajne mase prodajom nekretnina.

Interesantno je da su Vilinske poljane u posljednjem pokušaju ishođenja predstečajne nagodbe pokušale dokazati da su im nekretnine podcijenjene, ali založna prava nad nekretninama Kamenskog, o kojima su mediji izvještavali, uopće se ne spominju iako bi im ona također mogla popraviti 'krvnu sliku'. Tome bi razlog mogla biti i činjenica da su hipoteke upisivane neposredno prije stečaja, pa je sud, kako smo doznali od jednog od odvjetnika koji zastupaju radnice Kamenskog, naložio njihovo brisanje. Pravomoćnost tih 'oslobađajućih' presuda još uvijek se čeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!