PAMETNA ULAGANJA

Tehnološke kompanije oživljavaju Zagrebačku burzu, priliku za dobru zaradu prepoznali i mirovinci

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 03.08.2021 15:21
  • Objavljeno 03.08.2021 u 08:47
Simbolična proslava uvrštenja dionica M+ Grupe na Zagrebačku burzu 2019.

Simbolična proslava uvrštenja dionica M+ Grupe na Zagrebačku burzu 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Zagrebačka tvrtka Meritus ulaganja, koja je na tržištu poznata i pod imenom M+ Grupa, prikupila je više od 105 milijuna kuna u javnoj ponudi dionica u kojoj je sudjelovao velik broj institucionalnih investitora i malih ulagatelja. Ova brzorastuća tehnološka kompanija svježi kapital iskoristit će za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima

Tehnološke kompanije zauzimaju sve značajniju ulogu na domaćem tržištu kapitala. Uz najavljenu inicijalnu ponudu dionica Spana, ovih je dana okončana sekundarna javna ponuda dionica zagrebačke M+ Grupe, vodećeg nezavisnog pružatelja usluga outsourcinga poslovnih procesa u Europi i Maloj Aziji.

U javnoj ponudi izdano je 124.227 novih dionica po cijeni od 850 kuna, što je novim ulagačima osiguralo 12,65 posto vlasništva ove tehnološke kompanije.

'Realizirali smo prvu domaću javnu ponudu dionica u 2021. godini te jedinu ponuda dionica iz tehnološkog sektora u povijesti domaćeg tržišta kapitala', naglašava Darko Horvat, predsjednik Uprave Meritus ulaganja povodom uspješnog okončanja ponude.

Među ulagačima prednjačili su mirovinski fondovi koji su upisali 65 posto dionica te investicijski fondovi s 24,8 posto.

'Iznimno smo zadovoljni što je većina dosadašnjih institucionalnih investitora M+ Grupe, uključujući i sva četiri obvezna mirovinska fonda, povećalo svoj udio u kompaniji, što uvjerljivo potvrđuje njihovo dosadašnje povjerenje i podršku daljnjem ambicioznom rastu na još širem spektru gospodarskih sektora', poručuje Horvat.

Sježi kapital za rast na zapadnim tržištima

Prikupljeni kapital M+ Grupa planira iskoristiti za nabavu infrastrukturne i tehnološke opreme te akvizicije na razvijenim tržištima. Kapital će se koristiti i za daljnje smanjenje zaduženosti kod kreditnih institucija, iako društvo već ima izrazito nisku razinu zaduženosti te značajne zalihe gotovine na računima.

Organizacijska struktura M+ Grupe

Organizacijska struktura M+ Grupe

Izvor: Screenshot / Autor: M+ Grupa

'Više od 105 milijuna kuna svježeg kapitala, uz postojeću veliku likvidnost M+ Grupe, snažna je poluga za nastavak našeg rasta na razvijenim tržištima, osobito suinvestiranjem s private equity i venture capital fondovima u propulzivne i zdrave kompanije s velikim potencijalom rasta', ističe Horvat.

Kompanija u većinskom vlasništvu Stjepana i Manice Orešković u zadnjih nekoliko godina izrasla je u jednog od najvećih pružatelja usluga outsourcinga poslovnih procesa (BPTO-business process and technology outsouricing) u regiji.

Usluge koje pruža M+ Grupa osmišljene su oko višekanalne (telefon, e-mail, chat i društvene mreže) i višejezične (27 jezika) platforme za upravljanje iskustvima kupaca (customer experience platform) ponajprije putem kontakt centra.

U srži poslovanja kompanije je briga za korisnike na različitim kanalima, poput glasovnih (dolazni i odlazni pozivi), e-maila, sustava za tiketiranje, chata i, najvažnije, digitalnih kontakata, osobito na platformama kao što su Facebook, LinkedIn, WhatsApp, Viber, Social Listening, Twitter i dr.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U pet godina 14 akvizicija

Uz usluge kontakt centra, tvrtka u portfelju nudi i IT usluge (CEP, CRM, softver za kontakt centre Buzzeasy, video identifikacija (SaaS) i razvoj specifičnih programskih rješenja), RPA (robotic process automation) rješenje za automatizaciju poslovnih procesa i usluge upravljanja ljudskim resursima (odabir i identifikacija potencijalnog osoblja i privremeno zapošljavanje) razvijane kao komplementarne usluge navedenoj osnovnoj djelatnosti.

M+ grupa operativno posluje u devet zemalja. Uz Hrvatsku, prisutna je u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Brzu tržišnu ekspanziju ostvarila je snažnim organskim rastom, ali i ciljanim spajanjima i preuzimanjima.

Tijekom proteklih pet godina M+ Grupa je realizirala 14 akvizicija i osigurala diverzificiran portfelj klijenata koje čine vodeći telekomi, financijske, tehnološke i logističke kompanije te kompanije za elektroničku trgovinu i one koje posluju u sektoru robe široke potrošnje.

Vlasnička struktura M+ Grupe

Vlasnička struktura M+ Grupe

Izvor: Screenshot / Autor: M+ Grupa

Od značajnijih akvizicija treba spomenuti strateško partnerstvo s Mid Europa Private Equity Partners, ostvareno početkom 2020. pripajanjem njihove BPO aktivnosti u Turskoj (CMC).

U globalne klijente M+ Grupe spadaju multinacionalna farmaceutska blue-chip kompanija, tržišni lider regije Azija-Pacifik u tehnološkom savjetovanju, globalna tvrtka za logistiku i dostavu paketa, globalna tvrtka za usluge osiguranja, paneuropska digitalna modna e-trgovina, brzorastući njemački startup iz područja e-trgovine, voodeća tvrtka za promet nekretninama u DACH regiji i mnogi drugi.

U strukturi prihoda M+ Grupe klijenti iz sektora telekomunikacija zastupljeni su s 26 posto, slijedi bankarstvo s 24 posto te tehnologija i e-trgovina sa 17 posto.

Snažan rast prihoda i dobiti

Obzirom na strukturu prihoda, Grupa je pokazala iznimnu otpornost na COVID-19 i tijekom pandemije ostvarila rekordne poslovne rezultate. Sektor e-trgovine najbrže raste u udjelu klijenata i uskoro će izbiti na prvo mjesto.

U 2020. Grupa je ostvarila 707 milijuna kuna prihoda i EBITDA-u od 127 milijuna kuna, što predstavlja porast prihoda od 3,3 puta i EBITDA-e od 5,8 puta u odnosu na 2018. godinu. Grupa kontinuirano povećava profitabilnost te je u 2020. EBITDA profitna marža dosegnula 18 posto.

Poslovni profil M+ Grupe

Poslovni profil M+ Grupe

Izvor: Screenshot / Autor: M+ Grupa

I u ovoj godini kompanija je nastavila s dobrim rezultatima unatoč rizicima i neizvjesnostima uzrokovanih pandemijom. Poslovni prihodi su u prvih šest mjeseci porasli za 13 posto na 381 milijuna kuna. Organski rast prihoda ostvaren je kroz fokus na operativno poslovanje, povećanje kvalitete usluge i veće volumene kroz sinergije dobivene integracijom novih članica.

EBITDA je dosegnula 64 milijuna kuna, uz rast od 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na rast dobiti najviše je utjecalo povećanje efikasnosti u operativnom poslovanju Grupe potaknuto rastućim volumenom poslovanja s postojećim i novim klijentima.

Dionice M+ grupe pokazale su se kao jedno od najisplativijih ulaganja na Zagrebačkoj burzi. Naime, inicijalna javna ponuda u kojoj je prikupljeno 93 milijuna kuna realizirana je 2019. godine po cijeni od 260 kuna po dionici, a u aktualnoj javnoj ponudi jedinična cijena je dostigla 850 kuna.

To znači da je cijena dionice više nego utrostručena u razdoblju od dvije godine. Uz visoku kapitalnu dobit, ulagačima je ove godine isplaćena i dividenda u visini od 7,76 kuna po dionici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!