ministar Filipović

'Nema više prepreka za pokretanje proizvodnje u Petrokemiji'

06.04.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u četvrtak kako više nema nikakvih prepreka da se krene s proizvodnjom u Petrokemiji, te kako država trenutno ne planira prodati svoj udjel u toj tvrtki.

Na novinarski upit nakon sjednice Vlade kada bi trebala krenuti modernizacija proizvodnje u Petrokemiji, Filipović je rekao da to treba pitati turske investitore.

"Na njima je da počnu što prije. Nikakvih prepreka više nema da se krene s proizvodnjom", rekao je ministar i dodao kako su stvoreni preduvjeti za modernizaciju, a time i pokretanje proizvodnje u Petrokemiji kao i zadržavanje radnika.

"Ulaganjem u modernizaciju Petrokemije jasno je da se omogućava proizvodnja, a kad imate proizvodnju onda imate i punu zaposlenost", rekao je Filipović i dodao da od turske grupacije Yildirim očekuje preuzimanje upravljanja poduzećem i čim prije započinjanje proizvodnje.

Na novinarski upit planira li država prodavati svoj udjel u Petrokemiji, Filipović je odgovorio: "Trenutno ne."

Vlada je u četvrtak dala suglasnost za sklapanje dodatka 1 Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije te suglasnost za sklapanje ugovora o prijenosu ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije.

Te odluke omogućuju dovršetak procesa ulaska turskog Yildirima u Petrokemiju i pravno jačaju položaj države oslobađajući je mogućih financijskih i drugih obveza.

  • +14
Petrokemija Kutina Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Novinari su Filipovića pitali i o novoj metodologiji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERE) o izračunu cijena plina, odnosno hoće li Vlada eventualne razlike koje bi pogodile opskrbljivače nadoknaditi.

Filipović je rekao kako je HERA u postupku donošenja nove metodologije, a u tijeku je razdoblje eventualnih žalbi i pravnih procedura, a nakon što se ono završi, ministarstvo će "sagledati cijelu situaciju i djelovati na način da sustav funkcionira".

Na pitanje hoće li biti nadoknađivanja eventualnih razlika opskrbljivačima, kazao je da će se sve uzeti u obzir.

"Kad HERA završi svoj dio posla, oni su neovisni regulator, onda ćemo i mi pristupiti analizi. Neće biti nikakvih problema", rekao je.