VLADA NAJAVILA POMOĆ

Nelikvidnost guši drvnu industriju

01.03.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Hrvatskih šuma i drvoprerađivačke industrije iz HGK i HUP-a, a tema razgovora je bila utjecaj krize na šumarski i drvoprerađivački sektor

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić izvijestio je, stoji u priopćenju iz Vlade, kako će unatoč krizi i otežanim gospodarskim uvjetima Hrvatske šume 2009. poslovnu godinu završiti s pozitivnim poslovnim rezultatom.

Međutim, zbog slabe konkurentnosti na stranim tržištima i visoke nelikvidnosti u drvoprerađivačkoj industriji otežano je i poslovanje Hrvatskih šuma. Problemi s nelikvidnošću doveli su do toga da je u većem dijelu drvne industrije otežana isporuka roba s obzirom na nemogućnost plaćanja i redovnog podmirenja obveza, naveo je Vuletić.

U raspravi je zaključeno da će Vlada predložiti Hrvatskim šumama da i dalje pomaže drvnoj industriji uz njihovu obvezu osiguranja davanja čvrstih jamstava za podmirenje dospjelih i novih obveza.

Za potporu drvnom sektoru Vlada će ove godine u proračunu izdvojiti 65 milijuna kuna, što bi, nadaju se u Banskim dvorima  trebalo poboljšati likvidnost, omogućiti razvoj novih programa i proizvoda, te povećati konkurentnost i izvoz finalnih proizvoda.

Drvoprerađivačka industrija je u prošloj godini na strana tržišta izvezla roba vrijednih oko 755 milijuna američkih dolara, pri čemu je ostvareno stotinjak milijuna američkih dolara suficita u robnoj razmjeni.