ŠARENA PONUDA

Ne znate gdje biste s viškom novca? Neke banke na oročenje nude zanimljive kamate

09.01.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka pohvalila se time da je za tri mjeseca atraktivnim kamatnim stopama prikupila više od milijardu eura novih depozita. Izazov su prihvatile i druge banke, ali samo nekoliko ih se približilo HPB-oj ponudi

U drugoj polovici prošle godine gotovo sve banke podigle su kamatne stope na oročenu štednju, ali u većini slučajeva riječ je o skromnim pomacima.

Prema informativnoj listi HNB-a, od 15 promatranih banaka samo ih je šest na oročenje od 12 mjeseci ponudilo kamatne stope iznad dva posto, a većina se odlučila na simboličnu gestu s kamatom od jedan posto.

Trenutno najpovoljniju ponudu za jednogodišnje oročenje ima Croatia banka s kamatnom stopom od 2,9 posto. Slijedi Agram banka (2,8 posto), J&T banka (2,5 posto), HPB (2,3 posto), Istarska kreditna banka (2,1 posto) i Addiko bank (2 posto). S druge strane, najniže kamate (0,8 posto) nudi PBZ.

Zanimljivo je to da su kamatne stope na kraća oročenja u većini banaka više nego na dugoročna. Stoga se više isplati oročiti novac dva puta na šest mjeseci nego jednom na godinu dana.

Najpovoljniju kamatnu stopu od 3,1 posto na oročenje od šest mjeseci nude Croatia banka i J&T banka, a Agram banka i HPB plaćaju tri posto.

Najveća je razlika u Zagrebačkoj banci, u kojoj je kamatna stopa za oročenja na rok između šest mjeseci i godinu dana 2,1 posto, a za štednju oročenu na više od godine dana iznosi jedan posto.

Tako ćete na oročenih 10.000 eura na rok od godinu dana u Zagrebačkoj banci dobiti neto kamate od 88 eura, a ako isti iznos oročite dva puta po šest mjeseci, zaradit ćete 184,8 eura.

Državni papiri još uvijek povoljniji

Ako usporedimo bankarske kamatne stope na oročenja s prinosima koje osigurava Ministarstvo financija, državni vrijednosni papiri i dalje su povoljnija opcija od oročene štednje.

Podsjetimo, Vlada je građanima u ožujku ponudila tzv. narodne obveznice uz godišnji prinos od 3,65 posto, a u studenom je izdala trezorske zapise, uz prinos od 3,75 posto.

Dodatna prednost obveznica i trezorskih zapisa je u tome što se na ostvarenu zaradu ne plaća porez. S druge se strane kamate na oročene depozite u banci oporezuju po stopi od 12 posto.