nešto se kreće

Kamate na štednju krenule uzlazno, ali i dalje puževim korakom

27.12.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Nakon što je država izdala narodnu obveznicu, a potom i trezorske zapise namijenjene građanima, uz kamatnu stopu veću od tri posto, trgnule su se malo i poslovne banke, pa počele, iako puževim korakom, povećavati kamatne stope na depozite građana, piše Novi list

Prva je jesenas krenula Hrvatska poštanska banka, inače banka u državnom vlasništvu, kada je putem svoje super štednje na oročenja na godinu dana ponudila kamatu od 3 posto.

Nedavno su se iz HPB-a pohvalili da su tako u samo dva mjeseca privukli više od milijardu eura novih oročenih depozita, odnosno 30 tisuća sklopljenih ugovora o depozitu.

Kako doznaje Novi list, HPB ide dalje, odnosno od 1. siječnja ponudit će novi štedni proizvod.

'S obzirom na ostvarene sve ciljeve HPB super štednje, u skladu s očekivanom monetarnom politikom i tržišnim kretanjima u narednoj godini, a kako bi banka bila u mogućnosti nastaviti podržavati građane Hrvatske u borbi protiv inflacije, ovaj proizvod će se zaključno s 1. siječnja 2024. ukinuti iz ponude depozita banke te se, uz postojeću/važeću ponudu nenamjenskih oročenih depozita u domaćoj valuti, od 2. siječnja 2024. uvodi nova HPB super štednja 2, za rokove 6 i 12 mjeseci uz nove visine kamatnih stopa. Za klijente HPB-a fizičke osobe s redovitim primanjima na transakcijski račun u banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji posluju preko računa u banci koji od 2. siječnja 2024. oroče depozite na 6 mjeseci odobravat će se kamata visine 3 posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata 2,30 posto godišnje. Za klijente fizičke osobe bez redovitih primanja na transakcijski račun u banci i klijente fizičke osobe vlasnike poslovnih subjekata koji ne posluju preko računa u banci, na oročenja od 6 mjeseci odobravat će se kamata visine 2,70 posto godišnje, a za rok od 12 mjeseci kamata 2 posto godišnje', tumači HPB.

U Privrednoj banci Zagreb kažu da se kamatne stope u depozitnom poslovanju s građanima kreću ovisno o vrsti štednog proizvoda i ročnosti, pa tako primjerice za Standard štednju u eurima iznose 1,50 posto na rok od šest mjeseci, 0,80 posto na rok od godinu dana te 1,70 posto za Premium invest štednju na rok od godinu dana.

Erste banka je zadnji put kamate na novougovorene depozite građana povećala 1. studenog, nakon sastanka Vlade i bankara. Te se nove kamatne stope kreću u rasponu od 1 do 3 posto, a aktivna štednja nosi i premiju na iznos obračunate kamate u iznosu od 5 posto na štednju u eurima, odnosno 25 posto za druge valute. Kažu da u posljednje vrijeme bilježe trend blagog povećanja udjela oročenih depozita.

Zagrebačka banka od listopada primjenjuje nove, uvećane kamatne stope na proizvode oročene štednje. Ažurirani su uvjeti – primjenjuju se oročenja od 6 do 48 mjeseci. Primjerice, tumače u Zabi, klijentima koji se odluče za ugovaranje 6-mjesečne Favorit oročene štednje sada je dostupna kamatna stopa od 2,10 posto, godišnje.

U OTP banci kamatne stope iznose 1 posto godišnje na rok od 12 mjeseci i 1,30 posto godišnje na dulje rokove oročenja te su također mijenjane u listopadu ove godine, piše Novi list.