POSLODAVCI I SINDIKATI MILANOVIĆU

'Ne gasite Dalmacijavino, dajte ga radnicima!'

10.02.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Poslodavci i sindikati zajedno su uputili zahtjev Vladi da, umjesto u stečaj, splitsku tvrtku Dalmacijavino prepusti na upravljanje radnicima po modelu radničkog dioničarstva (ESOP). U tvrtku koja je osnovana za ovu namjenu već je uključeno oko 150 radnika, a očekuje se da će ukupna brojka biti 300

'Kad već Vlada nije uspjela u nalaženju strateškog partnera za Dalmacijavino, radničko dioničarstvo je puno bolje rješenje od stečaja koji bi donio gašenje radnih mjesta i gubitak novca', kazao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju Hrvoje Marušić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sindikalistima.

'Ako im je zbilja stalo do radnika i građana Hrvatske, onda će prihvatiti ovaj prijedlog. U suprotnom, ukoliko dođe do stečaja ili likvidacije, to će pogodovati jedino mešetarima kojima je cilj prigrabiti vrijedne nekretnine. Model ESOP-a je društveno prihvatljiv i mogao bi se primijeniti na mnogim tvrtkama za koje Vlada jednostavno nema rješenje. Hrvatska udruga poslodavaca daje apsolutnu podršku', kazao nam je Marušić

Radnici Dalmacijavina, pojednostavljeno rečeno, traže da im se tvrtka prepusti pod jednakim uvjetima koji su nedavno nuđeni američkom poduzetniku Salamonu Berkowitzu, što uključuje i otpis gotovo milijardu kuna državnih potraživanja. Oni bi formirali nadzorni odbor i upravu te preuzeli odgovornost za Dalmacijavino, što je na tragu modela koji su ostvareni u uspješnim tvrtkama poput Kraša i AD Plastika. 'Ako je država bila spremna ponuditi takve uvjete strancu, ne vidim zašto to ne bi učinila i za svoje građane', dodaje Marušić.

S njime se složio i sindikalist Jozo Marić iz HUS-a, koji je najavio borbu protiv stečaja 'svim sredstvima', dok je povjerenik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat kazao da je radnicima primarni cilj najprije doći do 25 posto dionica kako bi spriječili nekontroliranu rasprodaju desetaka iznimno vrijednih nekretnina.

'Država je opteretila sve naše nekretnine hipotekom i bila je spremna otpisati 920 milijuna kuna duga, nema razloga ne otpisati ih samoj sebi i omogućiti nastavak rada i ozdravljenje tvrtke. Država može biti i strateški partner, pa zajedno s radnicima formirati nadzorni odbor, a tek nakon ozdravljenja tvrtke prodati svoj udio. Sve je bolje od stečaja, koji bi ionako trajao godinama i vodio prema likvidaciji', kaže Bucat.

Sindikati i poslodavci zahtijevaju hitan sastanak s predstavnicima Milanovićeve Vlade. Sličan model nudili su i Jadranki Kosor, no ona ga je jednostavno ignorirala.