PRVO TOMJESEČJE

Nastavlja se odljev kapitala iz Credit Suissea unatoč odličnim poslovnim rezulatima

24.04.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Švicarska banka Credit Suisse u ponedjeljak je objavila da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila neto odljev imovine u visini od 61 milijardu švicarskih franaka (68 milijardi dolara), navevši i da se taj odljev nastavlja i nakon što ju je preuzeo UBS.

"Ti su odljevi ublaženi, no nisu prestali do 24. travnja 2023.”, objavio je Credit Suisse.

Također, izvijestio je o značajnom povlačenju gotovinskih depozita, kao i da oročeni depoziti kojima je istekao rok oročenja nisu obnovljeni. Depoziti klijenata u prvom su se kvartalu smanjili za 67 milijardi švicarskih franaka, navode u toj 167-godina staroj financijskoj instituciji.

Imovina kojom upravlja ključni bančin odjel za upravljanje privatnom imovinom na kraju ožujka pala je na 502,5 milijardi franaka, sa 707 milijardi u istom razdoblju prošle godine, objavio je Credit Suisse.

Klijenti su, naime, brzo počeli povlačiti novac iz Credit Suissea u kontekstu tržišnih previranja koje je pokrenuo kolaps američkih banaka Silicon Valley Bank i Signature Bank.

Švicarska vlada brzo je reagirala, osmislivši paket za spašavanje prema kojem je UBS pristao preuzeti Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka u dionicama i preuzeti do pet milijardi franaka njegovih gubitaka. Također je uključivao 200 milijardi franaka državnih financijskih jamstava.

Na kraju prvog tromjesečja, Credit Suisse bilježio je 108 milijardi franaka neto zaduženja u okviru tih instrumenata, nakon što je otplatio 60 milijardi. Također navode da je od tada vratio još 10 milijardi franaka.

Banka je također priopćila kako je sporazumno pristala raskinuti planiranu akviziciju investicijskog bankarskog poslovanja Michaela Kleina vrijednu 175 milijuna dolara, koje je namjeravala izdvojiti zajedno sa svojim ogrankom investicijskog bankarstva. UBS je, naime, objavio da planira smanjiti dio poslovanja Credit Suissea s investicijskim bankarstvom.

Kvartalni rezultati poslovanja također pokazuju da je neto dobit Credit Suissea pripisiva dioničarima u prvom kvartalu iznosila 12,43 milijardi franaka (13,93 milijarde dolara), nasuprot gubitku od 273 milijuna franaka u istom razdoblju lani. Neto prihodi poskočili su mu za više od četiri puta, na 18,47 milijardi franaka, sa 4,41 milijarde.