AKVIZICIJA KAO RJEŠENJE?

Švicarska planira spasiti Credit Suisse pripajanjem drugoj velikoj banci. Ako to ne upali, slijedi komadanje

17.03.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Posrnulu švicarsku banku Credit Suisse mogao bi preuzeti drugi zajmodavac i njihov veliki rival – švicarski bankarski div UBS. Analitičari banke JPMorgan s Wall Streeta taj scenarij vide kao najizgledniji. No Bloombergovi izvori tvrde da se UBS Group i Credit Suisse protive prisilnom spajanju te da 'žele slijediti odvojene strategije' i izbjeći preklapanje

Iako nije bilo službenih oglašavanja o ovim navodima, izvršni direktor UBS-a Ralph Hamers u srijedu je odbio odgovoriti na bilo kakva 'hipotetska' pitanja o Credit Suisseu, rekavši da su 'usredotočeni na vlastitu strategiju'.

Preuzimanje rizika koji dolazi s Credit Suisseom, njihovim manjim rivalom, nije u UBS-ovu interesu, pogotovo jer će trebati proći neko vrijeme do završetka restrukturiranja nakon što im je Švicarska narodna banka (SNB) ponudila posudbu 50 milijardi franaka (51,4 milijarde eura) kako bi osigurali likvidnost nakon uskraćene podrške jednog od dioničara – Saudijske nacionalne banke, od koje nisu uspjeli prikupiti novi kapital.

Saudijska nacionalna banka drži 9,9 posto udjela u Credit Suisseu i prema švicarskim zakonima ne može imati više od deset posto vlasništva, stoga automatski otpada kao kandidat koji bi kroz novo izdanje dionica upumpao kapital u banku.

Strahuje se da bi golemi odljevi depozita mogli gurnuti Credit Suisse u bankrot, no uprava tvrdi da o tome sada nema govora te da ima gotovog novca za isplate. 'Credit Suisse nema problema s likvidnošću, već s poslovnim povjerenjem', ustvrdili su pak analitičari.

Nakon rekordnog pada dionica banka je apelirala na vlasti da im pomognu i iskažu im potporu. Bilo je to 'ulje na vatru' u bankarskom sektoru nakon kolapsa američkih banaka Silicon Valley Bank i Signature.

Credit Suisse posljednje tri godine bilježi gubitke u milijardama franaka i dolara nakon niza skandala. Samo u posljednja tri mjeseca 2022. godine klijenti su povukli više od 110 milijardi franaka.

Ako se scenarij obistini i Credit Suisse doista bude prodan UBS-u, potonjem bi pripalo upravljanje imovinom, švicarska jedinica bila bi odvojena kao novi subjekt radi zaštite švicarskih depozita, a upravljanje imovinom i operacije investicijskog bankarstva bili bi prodani ili odvojeni.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Vlada i zajmodavci prolaze kroz cijeli niz scenarija, a ostaje nam vidjeti koji će dodatni koraci biti poduzeti izvan zaštite likvidnosti. Zasad nema komentara iz UBS-a i Credit Suissea, a ni iz švicarske vlade.

Analitičari tvrtke Keefe, Bruyette & Woods smatraju da nove mjere kupuju vrijeme banci, ali da je raspad najvjerojatnije rješenje. Morningstar je također rekao da bi raspad banke bio alternativa novom povećanju kapitala, nakon što je krajem prošle godine prikupljeno oko četiri milijarde dolara od investitora.

Ipak, primjedbe na potencijalni dogovor protežu se i izvan banaka. Švicarska vlada zabrinuta je zbog gubitka radnih mjesta koji bi proizašao iz te kombinacije. Zabrinuti su i za zaštitu lokalnih poduzeća i depozita. Bogati klijenti Credit Suissea također bi se mogli usprotiviti spajanju s UBS-om, s obzirom na preklapanje računa.