vizionar godine

Napravio totalni zaokret i nije požalio: Proizvodit ćemo dva milijuna komada solarnih panela godišnje!

29.01.2024 u 12:30

Bionic
Reading

Iz farmaceutike u energetiku. Tako bi se najjednostavnije mogao opisati karijerni zaokret koji je prije 16 godina napravio Stjepan Talan, vlasnik tvrtke Solvis iz Varaždina. 'Inače sam tip koji se želi dokazati u nekoliko područja', priznao nam je Varaždinac čija tvrtka kontinuirano inovira i raste u iznimno konkurentnoj niši solarnih elektrana, a najveći dio proizvodnje izvozi na zapadnoeuropska te tržište Kanade i SAD-a. Stjepan Talan s tvrtkom Solvis ušao je u finale tportalove nagrade Vizionar godine u kategoriji gospodarstvo

Napravio je karijerni zaokret - i uspio. Magistar farmacije Stjepan Talan prije 25 godina prodao je farmaceutsku tvrtku i ostao raditi u njoj kao menadžer. No nije se dugo zadržao ondje.

'Poduzetnik sam po vokaciji, nisam menadžer, pa mi ta funkcija osobno nije odgovarala. Vratio sam se u poduzetništvo, ali nije imalo smisla ići u istu industriju, nego naći nešto drugo. Inače sam tip koji se voli dokazati na više područja pa mi je zadatak bio pronaći nešto perspektivno, nešto što će biti isplativo u budućnosti', sažima nam svoj karijerni put Talan, osnivač i vlasnik tvrtke Solvis, koja kontinuirano inovira i raste u iznimno konkurentnoj niši solarnih elektrana.

Startali su prije 16 godina, povezali se s renomiranim partnerima i pozicionirali kao ponuđač cjelovitih rješenja za solarne elektrane, od malih obiteljskih kuća do velikih industrijskih projekata. Među Solvisovim referencama je i opremanje Googleova kampusa, čiji je krov prekriven solarnim panelima proizvedenim u Varaždinu.

  • +13
Stjepan Talan Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Nije to bilo brzo, ali se s vremenom iskristaliziralo da bi to trebala biti energetika - obnovljivi izvori energije, solarni paneli. Kada smo krenuli, u Hrvatskoj takvih proizvođača nije ni bilo', prisjeća se Talan prvih poduzetničkih koraka u energetici.

Ušli su tada u greenfield investiciju te podigli tvornicu Solvis, iz koje je prošle godine izišlo 600.000 solarnih panela.

Širenje na SAD

'Nije bilo lako, jer kada radiš toliku investiciju, tvornicu, onda očekuješ da imaš domaće tržište. A ono je nama totalno izostalo, i to niz godina. Stoga nam je zadatak bio pronaći poziciju na međunarodnom tržištu. Nakon velikih napora i investicija, uspjeli smo. Solvis je na europskom tržištu značajan faktor i ima svoju poziciju koju držimo i razvijamo, a širimo je i na američko tržište', kaže Talan.

Vizionar godine

U kategoriji gospodarstvo finalisti za nagradu Vizionar godine su: Ivo Usmiani, Tomislav Knezović, Slaven Kordić, Velimir Korak i Stjepan Talan. Pobjednik će biti proglašen na konferenciji u Zagrebu 14. veljače.

U međuvremenu se, dodaje, promijenila i regulativa. Shvatilo se, objašnjava, da ne možemo ostati na dnu, nego da se i Hrvatska mora kretati u tom smjeru. Razvilo se tako i domaće tržište solarnih panela.

'Sada je dosta razvijeno tržište solarnih panela na proizvodnim halama, a riječ je o potrošnji industrijskih subjekata koji troše vlastitu, a ne da kupuju struju iz mreže. To je jedno tržište, a Solvis je prepoznat kao partner u integraciji panela. Strategija tvrtke bila je diversifikacija. Uspjeli smo u tome. Imamo jako dobar, educirani kadar koji može parirati velikim igračima. Kada dugo razvijaš potpuno prilagodljive proizvode koji se instaliraju, za što treba vremena u razvoju i novca, pa kada to završiš i kapitaliziraš, onda stekneš pozicije na tržištu', govori osnivač Solvisa kojemu se projekti sada samo roje.

Zapošljavanje

Inženjerski projektni tim je od dvojice narastao na njih 15 koji razvijaju kompletna rješenja za integraciju Solvisovih proizvoda u elektrane, a koji potencijalnim investitorima nude 'ključ u ruke', vertikalno integrirana rješenja od početka do kraja, čak i održavanje, na krovovima i na zemlji.

Trenutno ukupno broje oko 240 zaposlenih, ali Talan vjeruje da će se ta brojka brzo promijeniti. Plan je izgraditi potpuno novu tvornicu s najnovijom tehnologijom, a zemljište je već kupljeno u Varaždinu.

'Početkom iduće godine tvornica bi trebala biti pod krovom. Proizvodnja bi nam se tada trebala povećati na dva milijuna komada solarnih panela godišnje. Pojačat ćemo postojeća tržišta s partnerima u volumenu, a to znači da ćemo nastaviti izvoziti u Europu, SAD i Kanadu', poručuje Talan.