proizvodni div iz sjene

Najavili 1500 novih radnih mjesta: Tko su uopće i čime se bave Amerikanci koji stoje iza megainvesticije u Osijeku

24.03.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Američka tvrtka Jabil, koja će u Osijeku izgraditi ogroman pogon s više od 1500 radnih mjesta, slabo je poznata i u SAD-u. Tamošnji poslovni mediji navode da je riječ o proizvodnom divu za koji je malo tko čuo. Poanta je u tome što se Jabil bavi biznisom koji traži određenu nevidljivost. Kompanija s Floride, naime, pomaže kako startupima, tako i velikim tvrtkama da svoje proizvode od ideje dovedu do masovne proizvodnje

'Želimo biti brend koji stoji iza brenda', rekao je jednom prilikom izvršni direktor Jabila Mark Mondello, objašnjavajući zbog čega vole biti u sjeni.

A da se zaista radi o pravom divu, pokazuju brojke. Prošle godine poslovni prihod Jabila iznosio je gotovo 32 milijarde eura dok je dobit bila oko 920 milijuna eura. Samo za usporedbu, bruto društveni proizvod (BDP) Hrvatske lani je bio oko 67 milijardi eura.

Apple, HP, Microsoft, General Motors - samo su neki od velikih klijenata Jabila. 'Stojimo iza 250 najboljih robnih marki na planetu', pohvalio se Mondello.

Nema industrije za koju Jabil ne radi. Prisutni su u potrošačkoj elektronici, telekomunikacijama, zrakoplovstvu, automobilskoj industriji, energetici, zdravstvu, vojnoj industriji itd.

U njihovom velikom tehnološkom parku u srcu Silicijske doline u Kaliforniji zaposlena je vojska inženjera i znanstvenika koji rade sve, od dizajna do brze proizvodnje prototipa.

Uz to, Jabil svojim klijentima nudi uslugu distribucije njihovih proizvoda kroz svoju opskrbnu mrežu.

Kompanija, prema podacima s korporativne stranice, trenutno zapošljava više od 250.000 ljudi širom svijeta i prisutna je u 30 zemalja. U nama susjednoj Mađarskoj Jabil ima proizvodnju od 2000. sa sjedištem u gradu Tiszaujvarosu.

Tvrtka je krenula kao mala manufaktura – ručna izrada tiskanih ploča (koriste se u elektronici) - a pokrenuli su je James Golden i Bill Morean 1966. u Detroitu. Od prvih slova njihovih imena složili su naziv firme. Nakon nekoliko godina Golden se povukao, a Moreanu se 1977. pridružio sin William.

Brz rast kompanije krenuo je s velikim poslom koji su 1979. odradili za General Motors. Tri godine kasnije sjedište firme preselilo se na Floridu, u grad St. Petersburg, zbog projekta s IBM-om. Sredinom 80-ih Jabil je imao više od 100 milijuna dolara prometa. Tih godina jačao je val outsourcinga u SAD-u, odnosno velike tvrtke su sve više prepuštale određene poslove vanjskim dobavljačima.

William Morean tvrtku je 1993. izveo na burzu zadržavši kontrolu s više od 70 posto udjela. Jabil je nastavio ubrzano rasti prvenstveno zahvaljujući greenfield investicijama, prestižući ostale tvrtke iz segmenta proizvodnje elektroničkih komponenti i sklopova.

Morean je odstupio s čela tvrtke 2000., ali je još četiri godine sjedio u nadzornom odboru. U prvom desetljeću novog stoljeća Jabil je krenuo s velikim akvizicijama. Tako je 2001. od Intela kupio tvornicu u Maleziji, iduće godine kinesku tvrtku Lucent Technologies, zatim pogon na Tajvanu, a 2015. izraelsku firmu Shemer Group itd.

Jabil je danas u vlasništvu investicijskih fondova i institucionalnih investitora. Najveći pojedinačni dioničari su dva najveća investicijska fonda na svijetu – BlackRock i Vanguard.

Jabil Izvor: Profimedia / Autor: Liu Kun / Zuma Press / Profimedia