izvanredna presica

Osječka mega investicija stvorit će 1500 radnih mjesta: 'Slavonija će postati mjesto u koje se dolazi živjeti, kao nakon Drugog svjetskog rata'

23.03.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Američka kompanija Jabil objavila je gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u osječkoj zoni Nemetin te planira zaposliti više od 1500 ljudi. Riječ je o najvećoj investiciji u povijesti Osijeka, objavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić

Centar izvrsnosti za proizvodnju američke tvrtke Jabil trebao bi se izgraditi do početka iduće godine u Industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku, a u njemu bi se trebalo otvoriti više od 1500 radnih mjesta. Kompanija je već krenula sa zapošljavanjem potrebne radne snage. Trenutno su otvorene menadžerske i inženjerske pozicije, kao i niz radnih mjesta u operacijama, opskrbnom lancu, financijama i ljudskim resursima.

'Početak radova uskoro očekujemo', najavio je pred novinarima na izvanrednoj konferenciji osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Riječ je o kompaniji osnovanoj 1969. u SAD-u te jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja koji ima više od 250.000 zaposlenika na stotinu lokacija u 30 zemalja. Tvrtka surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržište.

'U proteklih godinu i pol intenzivnog rada na privlačenju jedne od najvećih investicija u povijesti Hrvatske, a svakako Osijeka, došao je i taj dan kada smijemo reći o čemu se radi. Zbog potpisanog ugovora o tajnosti podataka, niti župan niti ja nismo o tome mogli govoriti dok Jabil danas nije objavio da dolazi u Osijek', opisao je Radić kako su tekli pregovori, napominjući da su zbog njih osnovali poseban međuresorni tim koji je investitorima bio dostupan 24 sata dnevno.

Osijek je odabran u konkurenciji desetak gradova u nekoliko država u okruženju. Kompaniji koja se bavi visokim tehnologijama u auto industriji i zdravstvu potpisivanjem ugovora s pravom građenja Osječani su uštedjeli, procjenjuje se, oko 2,5 milijuna eura komunalnih doprinosa, a na račun Grada za prvu je godinu uplaćeno 194.000 eura, dok investitor ne kupi parcelu.

'U proteklih godinu i pol predstavnici investitora iz Amerike došli su u Osijek najmanje sedam puta i sastajali se s nama. Jedan od ključnih razloga za to što je odabran Osijek mjera je oslobođenja od komunalnog doprinosa, čime smo postali konkurentniji u odnosu na druge', objasnio je Radić, napominjući da su zbog Jabila u Industrijskoj zoni Nemetin spojili devet čestica u jednu veličine 170.000 četvornih metara.

Izvanredna konferencija za novinare osječkog gradonačelnika Ivana Radića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prvi čovjek Osijeka rekao je da su u svim procesima bili iznimno brzi i operativni. 'Trenutno smo u pregovorima s još nekim investitorima, tako da će biti još dobrih vijesti', najavio je Radić.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić poručio je: 'Određeni broj ljudi se unazad nekoliko godina vraća iz Irske, Njemačke, a ovo nam je alat da se i ostali vrate, da Slavonija opet bude mjesto u koje se dolazi raditi i živjeti, kao što je bilo nakon 2. svjetskog rata. Radimo na tome i ušli smo u fazu da je revitalizacija istočne Hrvatske u gospodarskom i demografskom smislu već sada započela.'

Kako smo već ranije pisali, zbog potrebne radne snage investitori su posjetili Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali i osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) te Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, jer im najviše trebaju elektrotehničari i strojari. U pregovorima je sudjelovala i Osječko-baranjska županija.

'Dobili smo potpuno drugačiji način razgovora s investitorima te ih stavljamo ispred politike, ispred svega što je kočilo investicije. Politika im je bila na usluzi kako bi im omogućila najbrže poslovanje', dodao je osječko-baranjski župan.

Vijest o megaprojektu kod Osijeka procurila je u javnost početkom veljače, kada je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim službenim stranicama objavilo Elaborat zaštite okoliša za ovaj objekt koji bi se trebao prostirati na 169.734 kvadrata u Industrijskoj zoni Nemetin. Ono što je poznato iz objavljene dokumentacije to je da se radi o tvornici medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za auto industriju. Navodi se da je u pitanju proizvodnja tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. U proizvodnji će se koristiti primjerice polugotovi proizvodi od kirurškog čelika i titana koji će se obrađivati, a finalni proizvodi bit će pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i ostalim kirurškim zahvatima. Radi se o preciznoj visokotehnološkoj industriji čiji se proizvodni proces odvija unutar čistih prostora, onih koji sami po sebi moraju biti izolirani od okoliša.

'Investicija koju je najavila kompanija Jabil jedna je od najvećih proizvodnih investicija u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina. Republika Hrvatska izborila se za ovu investiciju u konkurenciji šesnaest zemalja. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u kontinuiranoj je komunikaciji s investitorom, a ovo je primjer odlične suradnje na nacionalnoj i lokalnoj razini u privlačenju strateških ulaganja', izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.