POVRATAK MAGME

Nagodba na početku, Fižulić s 3D printerima cilja i na Sj. Koreju

25.11.2014 u 11:17

Bionic
Reading

U ponedjeljak je Magma Goranka Fižulića vraćena u predstečajnu nagodbu, prema odluci Visokog trgovačkog suda. Naime, ovom odlukom nije srušena nagodba vjerovnika Magme, već će se o njoj ponovno odlučivati. U Magmi kažu da je blokada nezakonita. Ta se odluka poklopila s lansiranjem Fižulićeva novog biznisa: web portala Like Figures, projekta koji se temelji na novim 3D tehnologijama i namijenjen je globalnom tržištu

Kako je Goranko Fižulić kazao za tportal, radi se o žalbi Privredne banke Zagreb, koja je proceduralne prirode. PBZ se žalio jer je žig pravomoćnosti sudac 'udario' istog dana kada je donesena presuda, a trebalo je prvo proći osam dana prije nego što se pečat stavi na presudu, budući da je to zakonski rok za žalbu.

'Ovime smo opet vraćeni u predstečajnu nagodbu, ali to nema utjecaja na start platforme likefigures.com niti na naše buduće poslovanje', kazao je Fižulić.

'Na ovom projektu radili smo gotovo dvije godine, odnosno 18 tisuća radnih sati. Radi se o web platformi koja spaja dizajnere, vlasnike 3D printera i krajnje potrošače. Od sličnih projekata se razlikujemo po tome što smo orijentirani na krajnjeg potrošača, koji u pravilu ne mora znati ništa o 3D printanju', ističe Fižulić.

Po kojem principu funkcionira ta web platforma?

'Platforma sadrži image fotografije i STL file artikla. Radi se o artiklima iz područja filma, glazbe, videoigara, sporta, auto industrije, igračaka, arhitekture, mode te artikala za opremanje doma, pripremljenih za izradu na 3D printerima. Artikle potrošač može izraditi sam ako posjeduje 3D printer i, naravno, određena znanja o tome. Ako nema 3D printer, proizvod se može naručiti jednim klikom miša. Nakon što se prijavite na portal sa svim traženim podacima, algoritam portala pronaći će najpovoljniju opciju i proizvod će za maksimalno osam dana stići na vašu kućnu adresu', objašnjava Fižulić.

Like Figures

Platforma omogućuje korisnicima iz 193 zemlje međunarodne poštanske unije odabir STL fileova i izradu istih na 3D printerima u različitim vrstama materijala (od najobičnije biorazgradive plastike PLA, ABS-a, različitih vrsta polimera, potpuno novih materijala kao što su mješavine bronce, bakra i bambusa s polimerima, do papira, plemenitih metala i kovina - zlata, srebra, platine i bronce, različitih vrsta legura pa sve do titanija).


Riječ je o globalnom projektu koji je dostupan u 193 zemlje međunarodne poštanske unije; između ostalih i u Sjevernoj Koreji te na Fidžiju i Kiribatima.

'Dakle, jednim klikom miša dobijete različite ponude za različite materijale. Krajnjeg potrošača spajamo s najjeftinijim i najbližim rješenjem. Platforma je neutralna, što znači da se radi o marketplaceu gdje bez licitiranja dobijete najbolje rješenje', naglašava Fižulić i dodaje da u svijetu ne postoji ni jedan projekt identičan ovome. Dio procesa je potpuno nov i razvijen prvi put u svijetu.

'Postoje samo slični projekti. Pitanje je kome ste usmjereni. Dva su tržišna lidera, koji su ujedno i proizvođači 3D printera. I oni vrijede milijarde dolara', kazao je Fižulić.

'Da Magma nije prošla kroz mukotrpnu povijest do predstečajne nagodbe, do ovog projekta možda ne bi ni došlo', rekao je Fižulić.

'Hrvatska je zanemarivo tržište. Moglo bi se reći da među Hrvatima postoji strah od interneta, tako da na domaće tržište ne možemo ni računati u velikoj mjeri', kazao nam je Fižulić.

Što se tiče planiranih prihoda od prodaje, Fižulić očekuje 16,5 milijuna kuna za 2013, 90 milijuna kuna u 2014. godini, 300 milijuna kuna u 2015, 390 milijuna kuna u 2016. te gotovo pola milijarde kuna 2017. godine. Iako se radi o velikim brojkama, prihod je daleko manji od onog koji je danas posrnulo carstvo Goranka Fižulića ostvarivalo prije krize, kad je vrtio više od milijardu kuna prihoda.