krvava trgovina

Nafta, ugljen, čelik, zlato... Ništa se od toga više ne uvozi iz Rusije, no dijamanti i dalje slobodno kolaju. Zašto?

30.01.2023 u 17:09

Bionic
Reading

Uvoz dijamanata iz Rusije do sad je uspješno izbjegao sve krugove sankcija Bruxellesa. Bez obzira na bijes Ukrajine i njezinih pristaša u EU, Belgija oklijeva zabraniti trgovinu s ruskim dijamantima jer bi to bio ozbiljan udarac gradu Antwerpenu, najvećem svjetskom središtu trgovine dragim kamenjem. Ipak, čini se kako će se to promijeniti

Više od 85 posto neobrađenih dijamanata iz čitavog svijeta prođe kroz Antwerpen. U drugi po veličini grad Belgije slijeva se drago kamenje iz dalekih rudnika Bocvane, Kanade, Južne Afrike, Angole – i Rusije.

Drago kamenje se uvozi u EU iako je ruska kompanija za rudarenje dijamanata Alrosa pod kontrolom države. Rusija i Jakutija, golema sjevernosibirska regija u kojoj se nalazi većina rudnika tvrtke, zajedno posjeduju 66 posto Alrose.

Novi planovi Bruxellesa za još jednu rundu sankcija protiv Vladimira Putina sada su ponovno pokrenuli raspravu o moralnosti europske trgovine dijamantima iz Rusije. Belgijski premijer Alexander De Croo smatra kako njegova zemlja ima ulogu 'žrtvenog jarca' jer je problem mnogo kompleksniji.

'Prihodi za Rusiju od dijamanata mogu prestati samo ako pristup ruskih dijamanata na svim zapadnim tržištima više nije moguć. Na stvaranju te čvrste fronte Belgija radi sa svojim partnerima', rekao je De Crooa za Politico.

Ekonomski rat Zapada protiv Rusije već je ozbiljno pogodio rusku trgovinu dijamantima u Antwerpenu. Međutim, neobrađeni ruski dijamanti preusmjeravaju se na druga tržišta dijamanata i opet se vraćaju izbrušeni i ispoliorani na Zapad.

  • +9
Dijamanti Izvor: Profimedia / Autor: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Zbog toga Belgija radi s partnerima na uvođenju posebnog sustava sljedivosti za dijamante. Belgijska inicijativa dolazi upravo kada je njezino stajalište o sankcioniranju ruskih dijamanata pod žestokim kritikama — ne samo iz drugih zemalja EU-a i belgijskih oporbenih stranaka, već i unutar De Crooove vlade.

EU priprema novi krug sankcija protiv Rusije uoči prve godišnjice Putinove invazije na Ukrajinu 24. veljače. Zemlje poput Poljske i Litve ponovno pozivaju EU da uključi dijamante. Međutim, jedan je diplomat EU-a pojasnio da je rasprava sada više 'unutarbelgijska nego europska'.

De Croo predvodi koaliciju sedam ideološki različitih stranaka. Čak i kad bi se svih njih sedam složilo sankcionirati ruske dijamante, postojala bi još jedna ključna prepreka.

U kompliciranom belgijskom političkom sustavu, regionalne vlade imaju poveliku moć. Vlada sjeverne regije Flandrije protivi se zabrani uvoza. Tu vladu vode flamanski nacionalisti, čiji je predsjednik stranke Bart De Wever ujedno i gradonačelnik Antwerpena. 'Ništa neće promijeniti njegovo mišljenje', rekao je jedan belgijski dužnosnik za Politico.