čudna priča

Zaplijenjena ruska jahta legalno napustila Hrvatsku, posadi prijeti pet godina zatvora

16.01.2023 u 21:59

Bionic
Reading

Ruski brod koji je bio zaplijenjen na doku u Betini zaputio se prema Dubrovniku gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju graničnu policiju. Sankcije baš nigdje u sustavu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo.

Kako doznaje RTL Danas pet članova posade je iz Hrvatske i prijeti im do pet godina zatvora. Slučaj istražuje SOA. Jahta je Putinu bliskih ruskih oligarha Alishera Usmanova i njegove supruge Irine.

"Da se dogodio jedan čudan da tako kažem slučaj, odnosno događaj - to je istina", rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade.

Ministar uvjerava da je lučka kapetanija poduzela sve potrebno.

"Mi smo to plombirali i naravno da se takav čin nije smio dogoditi", kazao je Butković.

No neslužbeno doznaje RTL Danas da se GFX brod iz Betine zaputio prema Dubrovniku gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju granicu policiju. Sankcije baš nigdje u sustavu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo.

Prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija jučer prst upire u posadu.

'Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je zapovjednik broda bio obaviješten prema tome smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj mirovini', rekao je Frano Matušić državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Brod se prema geolokaciji sada nalazi u Turskoj.