MOL Plugee sustav

MOL prvi na hrvatskim autocestama ponudio brze punjače za električna vozila

26.04.2019 u 08:52

Bionic
Reading

Implementacijom MOL Plugee sustava hrvatski potrošači dobili su priliku koristiti brzo punjenje električnih vozila na autocestama koje povezuju Rijeku, Split i Zagreb

Na Tifonovim benzinskim postajama Draganić Jug, Draganić Sjever i Ravna Gora od 16. travnja u ponudi su i brzi punjači za električna vozila (EV) preko naprednog MOL Plugee sustava.

Riječ je o prvim takvim brzim punjačima na domaćim autocestama koje povezuju kontinent i Jadran na autocestama A1 i A6.

Tifon je s ovom ponudom kao član MOL Grupe prvi na hrvatskom energetskom tržištu, pred nadolazeću turističku sezonu, ponudio jednostavnije punjenje EV-a za hrvatske korisnike i turiste.

Ovo je tek početak ponude naprednih električnih punjača jer već do kraja svibnja Tifon će u rad pustiti brze punionice i na svojim prodajnim mjestima na Dobri i Jasenicama.

Svi instalirani punjači dio su projektne mreže NEXT-E, sufinancirane kroz program Europske unije pod nazivom: Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF). U projektu Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe s njenom najpristupačnijom mrežom postaja u srednjoj i istočnoj Europi.

MOL Grupa je prije tri godine usvojila svoju strategiju MOL 2030, viziju kojom se postavljaju glavne korporativne smjernice za predstojeće razvojne razdoblje. Strateški cilj u tom smislu je postati prvi izbor svojim kupcima. Zahvaljujući projektu NEXT-E, MOL Grupa može kvalitetnije udovoljiti korisničkim zahtjevima i širiti svoju mrežu električnih punionica.

DC brzo punjenje za 30 minuta, sat i pol za standardno AC punjenje

MOL Plugee brzi punjači na Tifonovim prodajnim mjestima podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), omogućujući punjenje različitih vrsta električnih vozila, i to u trajanju od 30 minuta uz brzo DC punjenje te sat i pol za standardno AC punjenje. EV punjači mogu se koristiti besplatno prvih mjesec dana (do 16. svibnja), nakon čega će naknada za AC punjenje iznositi 54,90 kuna, a za ono brzo trošak će iznositi 74,90 kn po punjenju.

Projekt NEXT-E predstavlja jedinstvenu suradnju četiriju vodećih tvrtki iz sektora električne energije, nafte i plina koje su udružile snage s proizvođačima automobila u kreiranju interoperabilne mreže za punjenje električnih vozila. Konzorcij čine kompanije E.ON Grupe, MOL Grupe, Hrvatska elektroprivreda - HEP, Petrol te Nissan i BMW.

U sklopu projekta postaviti će se 222 stanice za standardno brzo punjenje (50 kW) i 30 stanica za brzo punjenje (150-350 kW).