upisani slovenci

Mešetarenje poljoprivrednim parcelama u Valbandonu po sistemu nasipaj, poravnaj, parceliraj, prodaj, zaradi

19.01.2022 u 18:50

Bionic
Reading

Posljednjih desetak dana u Valbandonu se, tik uz more, izvode vrlo upitni i invazivni radovi na jednoj poljoprivrednoj parceli nad kojom pravo doživotnog plodouživanja ima čak 36 slovenskih državljana. Plan vlasnika, po svemu sudeći, ne odudara od uobičajene prakse mešetarenja poljoprivrednim zemljištem - nasipaj, poravnaj, parceliraj, prodaj ili iznajmi pa, kako god, zaradi, piše Glas Istre

Ta se atraktivna parcela od 7.000 kvadrata nalazi točno iza starog nogometnog igrališta u Valbandonu. Odnosno, glavnom cestom ide se prema Hidrobazi pa se skrene udesno makadamskim putem prema moru. Teretni kamioni učestalo dovoze velike količine građevinskog materijala za nasipavanje terena kojim će se, na prvi pogled, dobiti i do metar visine. Nakon toga radni strojevi i bageri sve to uredno izravnavaju, pa poljoprivredno zemljište, u naravi pašnjak, to ubrzo prestaje biti, piše Glas Istre.

Po svemu sudeći, nakon što ga se na ovaj način poravna, teren gubi svoju poljoprivrednu funkciju i na njemu će se moći postavljati objekti u kojima je moguće - turistički boraviti. Praksa u Hrvatskoj, a posebno je to naglašeno u Istri, takva je da upravo Slovenci prednjače u zloupotrebama poljoprivrednog zemljišta, koje intervencijom u prostoru praktički postaje turističko, iako to nije riješeno odredbama prostornih planova.

Ne treba ni spominjati da za takve objekte ne postoji ni adekvatna infrastruktura. Najžalosnije je da se silovanje prirode, unatoč inicijativi brojnih istarskih (grado)načelnika prema službenom Zagrebu da se takvoj praksi stane na kraj, i dalje nastavlja. U ovakvim slučajevima devastira se priroda i prostor uz more, a sve se odvija mimo zakona i lokalnih prostorno-planskih rješenja.

U Općini Fažana Glas Istre doznaje da se nekretnina, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji, nalazi izvan granica građevinskog područja, dijelom u području ostalog obradivog tla, dijelom u području izvora vode i kraćeg površinskog toka. Inače, taj se uređeni kanal, koji postoji još iz doba Austro-Ugarske, proteže u koridoru postojeće obalne šetnice i, također, u koridoru planirane ostale nerazvrstane prometnice. Ipak, u Općini navode da uvidom u raspoloživu dokumentaciju - još uvijek - nije ustanovljena parcelacija nekretnine.

No, vratimo se na institut plodouživanja atraktivne nekretnine u Valbandonu i razlozima njegovog korištenja. U ovom se slučaju vjerojatno radi o zloupotrebi tih ugovora koji su u svojoj suštini - prikriveno vlasništvo. Ugovaraju se na dugi rok i mnogo su jeftiniji od klasične kupoprodaje. Obično se, naime, sklopi ugovor o kupoprodaji nekretnine koji, iz ovog ili onog razloga, nije pravovaljan. Vlasnik tada poseže za osnivanjem prava plodouživanja i založnog prava. Tako, dakle, "kupac" može neograničeno koristiti nekretninu, a založno pravo mu je dodatno osiguranje čija se hipoteka, obično u iznosu same tražbine, može u svakom trenutku aktivirati.

Budući da su u ovom slučaju kupci strani državljani, a koji do 30. lipnja 2023. zbog moratorija koji je na snazi ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, standardna se kupoprodaja na taj način samo odgađa. Formalni prijenos vlasništva izvršit će se kada se za to steknu uvjeti, odnosno kada moratoriju dođe kraj. U vlasničkom listu vidljivo je da je vlasniku zemljišta u Valbandonu odbijen prijedlog provedbe ugovora o kupoprodaji nekretnine, pa je za pretpostaviti da će on biti aktiviran kada to bude bilo moguće, ili će se sastaviti novi ugovor te time pravno okončati sama prodaja.

Cijeli tekst pročitajte na Glasu Istre.