HITNA POMOĆ

Istra: Svaka četvrta intervencija Hitne pomoći zbog korone

26.12.2021 u 21:59

Bionic
Reading

Dok se većina drugi dan odmara, liječnici i medicinske sestre su na radnom mjestu i tijekom blagdana. Posebno se to odnosi na zaposlene u hitnoj medicinskoj pomoći.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Gordana Antić za Glas Istre prokomentirala je kako je prošao Božić.

- Srećom nije bilo ozljeda od petardi, kao ni većih prometnih nesreća. Hvala našim građanima što obilježavaju ovaj blagdan kako to i priliči. No, nažalost svaka četvrta naša intervencija je zbog COVID-a i reanimacija COVID pacijenta, a što je značajan broj, jer smo u zadnja 24 sata zbrinuli čak 136 pacijenata u Istri. Nakon intervencija u vezi COVID-a, obvezna je dekontaminacija pa je značajno produžena ponovna dostupnost tima za hitna medicinska stanja zbog kojih smo tu. Naši medicinski dispečeri na broju 194 imaju veliki broj poziva upravo zbog različitih problema s COVID-om. S krajnjim naporima i virtuoznošću naših medicinskih dispečera, koji preraspodjeljuju timove HMS u cijeloj Istri, tako da najbliži tim dođe čim prije do pacijenta koji nas treba, osiguravamo pravovremenu dostupnost zdravstvene zaštite. Uz odgovarajuće zbrinjavanje, pacijenti koji trebaju bolničko liječenje prevoze se u najbližu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu (i u Izolu). Ovo su vrlo zahtjevno i teško za našu službu, jer hitna medicinska stanja i dalje postoje i ona se ne mogu odgoditi, odnosno nitko ne planira biti pacijentom hitne.

Htjela sam naglasiti da veliki broj COVID pacijenata ozbiljno otežava rad naše službe i trudimo se da nam i ne ugrozi rad, što je velika mogućnost. Dok je tim HMS na COVID intervenciji, nakon toga se dekontaminira, to sve traje značajno duže i za to vrijeme nije dostupan, a kako imamo mali broj timova i inače, ovo sada je vrlo teško. Dajemo sve od sebe i nadamo se skorom kraju ove agonije za sve građane. Želimo živjeti ponovo normalno. Moram napomenuti da najveći broj COVID pacijenta kod kojih idemo nije cijepljen, naglašava za Glas Istre dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.