PROTUPRIJEDLOG

Mercator bi preuzeo Konzum?

02.03.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Direktor slovenskog Mercatora Žiga Debeljak predložio je u pismu upućenom predsjedniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću da Mercator preuzme hrvatski trgovački lanac Konzum, dok bi se Agrokor ubuduće 'koncentrirao' na svoju proizvodnu diviziju kao osnovnu djelatnost, objavili su danas slovenski mediji.

Iz Agrokora su Hini potvrdili da su dobili pismo, 'cijene ga, misle da je profesionalno i na njega će odgovoriti'.

Slovenski su mediji zadnjih tjedana najavljivali da će Agrokor ići na 'neprijateljsko preuzimanje' Mercatora koristeći ponudu Pivovarne Laško, koja do sredine idućeg tjedna prikuplja ponude za kupnju svojih 23,4 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a danas se kao iznenađujući obrat prenosi pismo čelnika Mercatora s ponudom za preuzimanje Konzuma i strateško povezivanje.

U dopisu, kojeg prenosi slovenska tiskovna agencija STA, Debeljak navodi kako je iznenađen da Agrokor o svojim javnim najavama strateškog restrukturiranja, u okviru kojih razmišlja o kupovini skoro četvrtine Mercatorovih dionica, nije obavijestio Mercatorovu upravu u duhu 'poslovne korektnosti'.

Zato, s obzirom na aktivnosti oko strateškog restrukturiranja hrvatskog trgovačkog kunkurenta s jakim proizvodnim kapacitetima, Debeljak i Mercatorova uprava u pismu predlažu Todoriću da prouči Mercatorovu namjeru o preuzimanju Agrokorova trgovačkog lanca Konzum.

Takva bi veza omogućila da se i Agrokor i Mercator koncentriraju na svoju osnovnu poslovnu djelatnost, Mercator na trgovinu u kojoj je vodeći u regiji, a Agrokor na poslovanje svoje proizvodne divizije, budući da je sa svojim brandovima i kapacitetima na tom području vodeći u regiji, smatraju u Mercatoru.

U slovenskoj kompaniji navode da se ne radi o namjeri preuzimanja bilo kojeg dijela Agrokora nego o prijateljskoj poslovnoj inicijativi da se ispitaju mogućnosti strateškog povezivanja.

Debeljak navodi da bi se na taj način stvorile dodatne sinergije i pozitivni financijski učinci te mogućnost za dodatne investicije u sektoru prehrambeno-prerađivačke industrije.

To bi, kako nastavlja, bilo od strateškog značaja za cijeli trgovački i proizvodni sektor u regiji i europskom širem prostoru 'jer će se mogućnost primanja državnih subvencija koje značajno utječu na ekonomiku Agrokorova poslovanja' nakon ulaska Hrvatske u EU smanjiti.

'Ako bi se takvo strateško povezivanje Mercatora i Agrokora koje se inicira i ostvarilo, onda bi Mercator grupa nastavila dosadašnju uspješnu suradnju s Agrokorovim proizvodnim sektorom, odnosno njenom prehrambenom divizijom, a ta bi suradnja nakon strateškog povezivanja bila još dublja', ističu iz Mercatora.

Mercator u pismu obvećava da, u slučaju strateškog povezivanja i preuzimanja Konzumove mreže, ne bi došlo do otpuštanja zaposlenih u Konzumu niti promjene u odnosu na politiku prema dobavljačima.